Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Uit de mouw geschudde rocksongs

cd pop

Stephen Malkmus and the Jicks: Mirror Traffic ***

Stephen Malkmus zal met zijn nieuwe band The Jicks nooit zo beroemd en invloedrijk worden als met Pavement, de groep die hij in 2000 ophief en die nu bij reünieconcerten volle zalen trekt. Maar na de verwikkelingen bij Pavement is The Jicks zijn persoonlijke toevluchtsoord. Met deze band maakt Malkmus regelmatig cd’s die niet per se opvallen door nieuwe invalshoeken. Wat wel opvalt is het gemak waarmee hij de liedjes uit zijn mouw lijkt te schudden. Het zijn licht meanderende rocksongs op onbekommerde toon, met hier en daar een krassende eruptie. Doorgaans klinken de gitaren lyrisch, in liedjes als ‘Stick Figures In Love’ en ‘Tigers’, door Malkmus op vrolijk ironische toon gezongen. Geproduceerd door Beck, die tegenwoordig meer produceert dan musiceert (onlangs ook de solo-cd van Thurston Moore), werd Mirror Traffic, de vijfde Jicks-cd, een opgewekt, onopgesmukt geheel, met slechts hier en daar een toevoeging van galm.

HESTER CARVALHO