Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

‘Twintigduizend Soedanezen gevlucht naar Ethiopië’

De afgelopen week braken gevechten uit in de Soedanese deelstaat Blauwe Nijl tussen het Soedanese leger en de SPLM. Duizenden Soedanezen moesten daardoor hun huis achterlaten. Deze man keerde vandaag terug.
De afgelopen week braken gevechten uit in de Soedanese deelstaat Blauwe Nijl tussen het Soedanese leger en de SPLM. Duizenden Soedanezen moesten daardoor hun huis achterlaten. Deze man keerde vandaag terug. Foto Reuters / Mohamed Nureldin Abdallah

Duizenden mensen zijn het geweld in de zuidoostelijke Soedanese deelstaat Blauwe Nijl ontvlucht en zijn de grens met Ethiopië overgestoken. Dat hebben diverse hulporganisaties vandaag gezegd. De organisaties hebben een operatie op touw gezet om de vluchtelingen te helpen.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn de vluchtelingen, zo’n twintigduizend in totaal, bij de grens gestrand. De meesten zitten zonder voedsel, water of onderdak. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zei vandaag dat er nog steeds mensen de Ethiopische regio Assosa binnenstromen vanuit Soedan. “Het genoemde aantal vluchtelingen kan nog niet bevestigd worden, omdat tot dusver alleen de Rode Halve Maan toegang heeft tot de vluchtelingen”, aldus de UNHCR.

Gevechten braken donderdag uit tussen Soedanese regeringstroepen en rebellen gelieerd aan de Soedanese Volksbevrijdingsbeweging (SPLM), de regerende partij in het onlangs onafhankelijk geworden Zuid-Soedan.

De IOM zei vandaag dat hulpverleners onderweg zijn naar de Ethiopische grenssteden Kirmuk en Gizane. De vluchtelingen die bereid zijn te verkassen zullen worden verplaatst naar een vluchtelingenkamp in Sherkole, op vijftig kilometer van de grens. Volgens de UNHCR willen veel vluchtelingen echter liever bij de grens blijven in de hoop snel weer naar huis te kunnen.