Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Tonny en Hans deden ook mee

Wél bekend: hoofdrolspelers Rutger Hauer en Monique van de Ven. scene uit de film Turks Fruit
Wél bekend: hoofdrolspelers Rutger Hauer en Monique van de Ven. scene uit de film Turks Fruit

Turks fruit (Paul Verhoeven, 1973)RTL 8, 20.30 - 22.45 uur

Naast filmsterren die het grote publiek naar de bioscoop trekken, zit een film altijd vol betrouwbare acteurs die nooit beroemd worden. Acteurs wier gezicht je wel herkent, maar die je niet meteen kan plaatsen. In Turks fruit zitten twee zulke bijrolspelers.

Zo was Tonny Huurdeman door haar uiterlijk – op straat zou ze niet opvallen – veroordeeld tot het spelen van (schoon)moeders. In Turks fruit is ze de burgerlijke moeder van Olga, die alles op alles zet om te voorkomen dat Olga (Monique van de Ven) trouwt met wildebras en kunstenaar Erik (Rutger Hauer).

Huurdemans filmloopbaan bleef zeer beperkt. Ze was meer te horen dan te zien. Ze deed veel hoorspelen en sprak animatiefilms- en series in, zoals De Freggels. In 1975 had ze een hitje met de smartlap Jasper en Jasmijn, te vinden op YouTube.

De in maart overleden Hans Boskamp speelt een nog kleiner rolletje, als winkelchef. De oud-Ajacied had een kleurrijke loopbaan. Na zijn voetbaltijd was hij beurshandelaar, spreekstalmeester, musicalproducent en publiciteitsmanager bij een platenmaatschappij. Ook had hij kleine rolletjes in films en series. Hij was Lange Pier in Floris, zong ‘Stroei -voei’ in Ja zuster, nee zuster en was te zien in Oppassen!!! En hij was de eerste die Aan de Amsterdamsche grachten op single zette, in 1956, ruim voor Wim Sonneveld dat in 1962 deed.

Huurdeman en Boskamp, ze hadden meer noten op hun zang dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

André Waardenburg