Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Terug van weggeweest: stylus, viewmaster en hoorn

Op de elektronicabeurs IFA in Berlijn zijn deze week veel nieuwe gadgets te zien. Ook oude bekenden duiken weer op: de viewmaster, de stylus en zelfs een telefoonhoorn met krulsnoer.

Vlnr: privébioscoop in 3D van Sony, hip bellen met krulsnoer van Invoxia.
Vlnr: privébioscoop in 3D van Sony, hip bellen met krulsnoer van Invoxia.

Sony Personal 3D-viewer

De eerste retro-ervaring: elektronicagigant Sony presenteerde op IFA, de elektronicabeurs in Berlijn, een nieuwe koptelefoon-annex-beeldscherm waarmee je 3D-films kunt kijken en games spelen. De ‘Personal 3D viewer HMZ-T1W’ ziet eruit als een futuristische viewmaster. Daarmee kun je al 65 jaar lang 3D-foto’s bekijken door een ingenieuze variant op de verrekijker. De 3D-viewer werkt ook zo: twee kleine oled-schermpjes met elk 0,7 inch doorsnede geven een driedimensionaal beeld weer dat rechtstreeks op de ogen wordt geprojecteerd.

Voor 800 euro belooft Sony een mini-cinema: je ziet amper de randen van het scherm (net als in de bioscoop) met 5.1 surround geluid en een resolutie van 2 maal 1280 x 720 pixels. De 3D-helm blijkt niet erg makkelijk op het hoofd te blijven zitten, je moet achterover leunen om comfortabel te kunnen kijken. Je kunt het toestel ook met een extra hoofdband vastsnoeren. Dan is de kijkervaring het beste. De afstand tussen de beide beeldschermen is met een schuifknop aan te passen, om het 3D-effect te doseren.

Invoxia desktop telefoon

Mobiel bellen is standaard geworden, ook thuis of op kantoor. Maar smartphones zijn lastig tussen nek en oor te klemmen en hun speakerstand houdt te wensen over. Daarom komt het Franse Invoxia met een conferentiesysteem voor de iPhone, waarmee je zelfs ouderwets met een hoorn met krulsnoer kunt bellen. De Invoxia kan werken met Skype en andere vormen van internettelefonie. Prijs: € 333, -.

Tablet met stylus

Elke gadget is tegenwoordig ‘touch’ en ‘swipe’ – met de vingers te bedienen. Maar Samsung introduceert een kleine tablet pc die ook met een ouderwetse stylus werkt. De Galaxy Note heeft een 5,3 inch scherm – een eigenwijze kruising tussen telefoon en tablet. Met het meegeleverde pennetje kun je schrijven en tekenen. Handschriftherkenning werkt ook, zij het nog niet vlekkeloos. De prijs en beschikbaarheid van de Galaxy Note zijn nog niet bekend voor Nederland. Naar verwachting wordt het toestel iets duurder dan de Galaxy SII, de smartphone die zonder abonnement zo’n 600 euro kost.

Marc Hijink

Meer details op nrc.nl/hebben