Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ter verdediging van Angela Merkel

(Tekening Hajo de Reijger)

Het is al vaak gezegd, in de discussie rondom de eurozone: Angela Merkel reageert als een benepen boekhouder en laat geen krachtig en doelgericht leiderschap zien.

Ho ho, schrijft Gideon Rachman, buitenlandcolumnist van de Financial Times, vandaag. Er zijn vijf redenen waarom we blij moeten zijn dat Merkel zo behoedzaam reageert:

  1. Je kunt niet zomaar de binnenlands-politieke factoren negeren die haar speelruimte beperken - denk aan de rol van het Constitutionele Hof, dat morgen een uitspraak moet doen over steun aan andere eurolanden.
  2. Zeggen dat Merkel alles moet doen wat nodig is om de crisis te bezweren, klinkt leuk, maar het is onzin als niemand precies weet wat er dan nodig is. Nu wordt veel geroepen om euro-obligaties. Maar daaraan kleven ook veel nadelen.
  3. Wie bezwaar maakt tegen verspilling en corruptie in Griekenland en Italië, maakt zich niet schuldig aan vooroordelen, maar erkent de realiteit. Kijk maar eens naar deze ranglijst.
  4. Sommige mensen denken dat Duitsland onmetelijk rijk is en zich dus makkelijk steun kan veroorloven. Maar het land heeft zelf ook problemen genoeg, bijvoorbeeld in absolute termen de hoogste schuld van Europa, en die groeit snel.
  5. Duitsland heeft, als exportland, belang bij een gezond Europa, zeker. Maar niet tot elke prijs, zegt Rachman.