Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Tegenvaller aanklagers in proces tegen Mubarak

Het eerste getuigenverhoor in het proces tegen Hosni Mubarak verliep voor de aanklagers gisteren niet zoals gedacht. Een hooggeplaatste functionaris binnen de veiligheidsdienst van de oud-president van Egypte draaide een eerdere verklaring terug. Hij stelde nooit orders te hebben gekregen of gegeven om het vuur te openen op demonstranten tijdens de opstand tegen het bewind van Mubarak. Verwacht werd dat generaal Hussein Moussa zou vertellen wie de politie het bevel gaf om met scherp te schieten op demonstranten. Maar hij zei slechts dat instructies zijn gegeven om traangas en rubberen kogels te gebruiken. Er is volgens Moussa alleen met echte kogels geschoten om politiebureaus te bewaken. Honderden nabestaanden botsten gisteren buiten het rechtsgebouw met de politie. Zij zijn vooral boos omdat ze de rechtszaak niet mogen bijwonen. (AP)