Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Taal

Suzanne Dikker (31), taalwetenschapper: 'Ik ben een beetje rusteloos aangelegd'

„Wanneer ik hoor wat voor een baan andere mensen hebben, wil ik dat ook. Ik had toch radioloog moeten worden, denk ik dan bijvoorbeeld. Terwijl ik eigenlijk heel gelukkig ben met wat ik nu allemaal doe: ik ben gepromoveerd in de taalwetenschap aan de New York University, mijn promotieonderzoek ging over hoe we taal voorspellen. Momenteel heb ik een postdoc-onderzoeksbaan bij het Sackler Institute for Developmental Psychobiology waar ik hersenonderzoek doe. Ik ben met een project bezig waarbij ik twee mensen tegelijk scan en kijk wanneer er verband bestaat tussen hun hersenactiviteit: wat betekent het om ‘op dezelfde golflengte’ te zitten? Verder zing ik in een bandje en teken ik.

Ik ben geloof ik een beetje rusteloos aangelegd. Toen ik elf was werd ik aangenomen op de Balletacademie in Den Haag. Na twee jaar stopte ik, een leven als danseres leek me te smal. Naar de middelbare school ging ik niet vaak, ik begon leren pas echt leuk te vinden toen ik ging studeren. In mijn eindexamenjaar deed ik een vooropleiding aan de Rietveld maar daar ben ik ook mee gestopt omdat ik liever goed wilde leren tekenen en schilderen dan ‘kunstenaar’ leren worden. Na mijn eindexamen ging ik een jaar naar Spanje, om Spaans te leren en na te denken over wat ik later wilde worden. Als je niks heb bedacht dan schrijf ik je in, zei mijn moeder. Dat deed ze, het werd Spaanse taal en cultuur. Op die manier heb ik taalkunde leren kennen; ik vond het interessanter om taal als object te bestuderen en manipuleren dan om te proberen oude schrijvers in een literaire stroming te duwen.

Ambitieus was ik misschien ooit, maar daar ben ik van teruggekomen: ‘ambities verwezenlijken’ betekent vaak een hoop gebakken lucht. En veel stress. Ik vind het nu belangrijker om iets te vinden waar ik van dag tot dag blij mee ben, in plaats van diploma’s verzamelen. Ik haal bijvoorbeeld op dit moment de meeste energie uit het vrijwilligerswerk met kinderen in Harlem, daar kan geen hooggeplaatste publicatie tegenop.”