Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Sprinter Haedo wint in Haro, Cobo blijft leider in Vuelta

Haedo komt als eerste over de finish.
Haedo komt als eerste over de finish. Foto AFP / Jaime Reina

De Argentijnse sprinter Juan José Haedo heeft de zestiende etappe van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. Hij was na een tumultueus slotstuk de snelste in de vlakke etappe naar Haro. De Spanjaard Cobo behoudt de leiderstrui.

Haedo (Saxo Bank) profiteerde van verwarring in het peloton die werd veroorzaakt door een rotonde in de laatste kilometer. Alessandro Petacchi en Daniele Bennati werden tweede en derde.

Juan José Cobo van Geox-TMC, die zondag solo over de streep kwam op de Alto de l’Angliru en zo de leiding in het klassement pakte, blijft leider. Hij wordt gevolgd door Froome (op 22 seconden), Wiggins (op 0:50), Rabobankrenner en Nederlander Mollema (op 1:40) en Monfort (op 2:41).

De Belgische sprinter Tom Boonen startte niet vandaag; bij een val in de rit van zondag (gisteren was een rustdag) brak hij zijn hand. Onderzoek in het ziekenhuis wees vandaag uit dat een operatie echter niet nodig is. Boonen moet vier dagen rust houden en daarna wordt verder gekeken of hij dit jaar nog in actie kan komen. Zelf zei hij graag weer op tijd hersteld te zijn voor het WK, eind september.

Morgen volgt een bergrit tussen Faustino V en Peña Cabarga, zondag eindigt de ronde in Madrid.

Bekijk bij de NOS de samenvatting van de etappe van vandaag.