Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

SP'ers zijn het fanatiekst onder de vragenstellers

Wie stellen toch al die duizenden Kamervragen? Op één na – Richard de Mos van de PVV – zijn de tien fanatiekste vragenstellers van de oppositie. Van de tien is de helft van de SP.

De enige fractievoorzitter in de top 10 is Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, die dit middel al langer gebruikt om het in haar ogen onderbelichte onderwerp van dierenwelzijn politiek relevanter te maken.

Maar mondelinge Kamervragen – uitgesproken in een vergaderzaal – zijn veel zichtbaarder dan schriftelijke vragen. Daar scoor je mee.

En dus zijn het vooral de Kamerleden die minder in beeld komen die de schriftelijke vragen stellen. In 70 procent van de gevallen doet een Kamerlid dat alleen. Wat opvalt: SP’ers sluiten bij een Kamervraag het minst politieke verbandjes met andere fracties, de kleine christelijke partijen doen dat relatief het vaakst.

Soms onderschrijven opeens complete fracties het vraagformulier. Het kwam zelfs een keer voor, afgelopen mei, dat alle fractievoorzitters zich bij een vraag aansloten. De vraag aan minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie): „Wat is uw reactie op het bericht dat Duitsland de laatste voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadiger, Klaas-Carel Faber, niet overlevert aan Nederland?”

De PvdD stelt de meeste vragen (65) per Kamerlid (2). Daarvan gaan er opvallend veel over individuele dieren, zoals een haai in Scheveningen, orka Morgan die naar Tenerife zou verhuizen en ooievaar Freedom die bij een dierenwinkel gekocht was.