Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

SP: kom terug met die rode tomaat

Wat zou de SP moeten doen?

Strategisch gezien zijn de bezuinigingen een zegen voor de SP. Als geen ander kan ze het maatschappelijk verzet organiseren en de lagere inkomens neerzetten als grootste slachtoffer van het kabinet. Neem de wijze waarop de partij dit jaar de stakende schoonmakers naar zich toe wist te trekken. Geen staker in beeld zonder op de achtergrond een SP’er – of op zijn minst het logo, de rode tomaat. Maar de partij heeft een dilemma. Ze heeft niet langer het alleenrecht als voorvechter van de gewone man. Daar komt bij dat de rustige partijleider Emile Roemer regeringsbereidheid probeert uit te stralen. Wat meer populisme zou voor meer spanning zorgen.

Op wie moeten we letten?

Renske Leijten (32). Jong, fel, activistisch en menselijk; ze stond eens met tranen in haar ogen achter de katheder. Op een twitteraar die twijfels had bij haar verzoek om een inkomensafhankelijke zorgpremie, reageerde ze: „Dat heet solidariteit. Zoek maar eens op in woordenboek!”