Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Overheidsfinanciën

SGP: buit de luxepositie uit

Wat zou de SGP moeten doen?

De luxepositie waarin de partij zich vanaf dinsdag bevindt, heeft ze nog nooit gekend in haar 93-jarige geschiedenis. Omdat de coalitie in de Eerste Kamer alleen dankzij die ene SGP-senator op steun van de meerderheid kan rekenen, is de steun van de orthodox-protestanten beslissend. Maar hoe moet de partij haar belangrijke positie uitbuiten? Niet door typisch eigen ethische standpunten uit te venten, zoals een verbod op abortus of euthanasie. Op dat gebied is het al mooi genoeg als er geen veranderingen komen. Wel door te werken aan belastingherziening die de nadelen voor eenverdieners aanpakt. Dat is een herkenbaar thema voor de christelijke achterban en voor een herziening kan de partij op steun rekenen van een seculiere partij als D66.

Op wie moeten we letten?

Elbert Dijkgraaf. De hoogleraar empirische economie van de overheidsfinanciën heeft de portefeuilles waarop de SGP haar nieuwe macht zal laten gelden. Denk er een sonore basstem bij, en daar is Dijkgraaf.