Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rutte: Kunduz geen militaire missie - GroenLinks ontevreden over uitleg

GroenLinks fractievoorzitter Sap in januari na afloop van de fractievergadering en voor aanvang van het Kamerdebat over de missie naar Kunduz. Foto: NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

De missie in Kunduz is geen militaire missie. Dat heeft premier Mark Rutte vanmiddag gezegd voorafgaand aan het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Rutte reageerde op uitspraken van minister van Defensie Hans Hillen (CDA) dat het juist wel om een militaire missie gaat. “De Kamer kan wel zeggen: het is een civiele missie, maar het is vooral militair”, zegt Hillen deze week in Vrij Nederland.

Volgens Rutte betreft het een ‘vervelend misverstand’ dat door Hillen zal worden rechtgezet. Hillen heeft bedoeld te zeggen dat de missie vooral door militairen wordt uitgevoerd. Maar de missie heeft een civiel karakter, aldus de premier.

GroenLinks, die de missie aan een meerderheid hielp, reageerde als een wesp gestoken door de uitlatingen van Hillen. Met de uitleg van Rutte is GroenLinks-leider Jolande Sap ontevreden:

“Die uitleg is veel te makkelijk. Hillen krijgt van ons nog het voordeel van de twijfel, maar hij zal in een Kamerdebat echt moeten laten zien dat hij leert van zijn fouten. Afhankelijk daarvan bekijken we of we hem nog kunnen steunen, maar we wegen dit niet licht. Ons geduld begint op te raken”

Sap vindt dat Rutte het ‘misverstand’ als een kleinigheid af doet. “Het gaat ook om het draagvlak voor deze missie. Hillen moet met gezag opereren, niet als de flapuit van het kabinet. Dit is een minister van Defensie onwaardig”, aldus de fractievoorzitter van GroenLinks.

De Tweede Kamer stemde dit voorjaar in met de politietrainingsmissie onder de nadrukkelijke voorwaarde dat de missie civiel van aard was.