Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

PVV: het werkt, ga gewoon zo door

Wat zou de PVV moeten doen?

Doorgaan zo – de strategie werkt. Natuurlijk, de PVV in de Tweede Kamer wordt onbetrouwbaarheid verweten door A te zeggen en B te doen. En er zijn PVV’ers in opspraak geraakt; Kamerlid Lucassen werd veroordeeld voor ontucht, Hernandez kreeg een boete voor een kopstoot en Sharpe trad af nadat bleek dat zijn Hongaarse telecombedrijf een recordboete kreeg wegens misleiding. Maar de partij speelt haar gedoogrol met verve. Dat betekent: het kabinet steunen en tegelijk bekritiseren. De PVV profileert zich ook met succes als anti-Haags. Toch moet de partij oppassen voor het verwijt woorden niet te laten volgen door daden. Dilemma: als de PVV zich op meer thema’s richt dan immigratie, kan ze aanhangers wegjagen.

Op wie moeten we letten?

Roland van Vliet, een aimabele jurist uit het bedrijfsleven. Hij werd genoemd als kandidaat-gedeputeerde in Limburg, maar wilde liever in de Tweede Kamer blijven. Hij omschrijft zichzelf als een „vechter met humor”.