Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

PvdD: ga eens aan de slag

Wat zou de Partij voor de Dieren moeten doen?

De fractie moet er alles aan doen om niet op te gaan in de linkse oppositie. De eigen radicale positie moet worden gemarkeerd, dus niet meedoen aan het plussen en minnen om de gevolgen van de crisis eerlijk te verdelen. Dat is, zoals de inmiddels zwangere Marianne Thieme niet moe wordt te verklaren, „de kleinste crisis die ons te wachten staat”. De partij moet doorgaan met eigen initiatieven als het verbod op onverdoofd ritueel slachten. Juist critici die zich in het heetst van het publieke debat afvroegen of de fractie dat rituele slachten nu echt het belangrijkste op aarde vindt, verschaften de Kamerleden immers een podium om luidkeels ‘nee’ te roepen. De hele intensieve veeteelt moet eraan.

Op wie moeten we letten?

De fractie telt maar twee leden. Marianne Thieme is voorzitter, maar Esther Ouwehand is de vrouw om in de gaten te houden. De partijtop wilde vorig jaar nog van haar af, de leden hebben haar toen gered. Interessant te zien hoe dat uitpakt.