Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

PvdA: beroer die open zenuw meer

Wat zou de PvdA moeten doen?

Beter profiteren van de doorslaggevende rol die de partij soms heeft bij dit minderheidskabinet. De grootste oppositiepartij ontkent dat zij de stekker uit de coalitie kan trekken maar in het eerste jaar van het kabinet-Rutte is er zelfs niet zachtjes aan getrokken. En het leek een jaar geleden nog zo’n mooie positie. Zodra de PVV als gedoogpartner zou dwarsliggen, kon de PvdA de coalitie overeind houden in ruil voor tegenprestaties van Rutte. Maar die verantwoordelijkheid werd een last. Want kun je de steun aan Griekenland koppelen aan een procentje koopkrachtverbetering voor de minima? Akkoord, het is niet makkelijk. Maar de druk kan best wat worden opgevoerd. Aan de PvdA de taak de open zenuw flink te beroeren.

Op wie moeten we letten?

Dit najaar komt een pensioenhervorming aan de orde in de Tweede Kamer. De PvdA is waarschijnlijk nodig voor een meerderheid. Dan komt voor Roos Vermeij hét moment om concrete resultaten binnen te slepen voor haar achterban.