Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Privébeveiligers tegen piraten?

Minister Hillen van Defensie wekte donderdagavond in het televisieprogramma Netwerk de indruk dat het mogelijk is dat niet-militairen een rol gaan spelen in de bescherming van Nederlandse schepen voor de kust van Somalië. Dit naar aanleiding van kritiek vanuit de wereld van de scheepvaart dat er door het kabinet te weinig mariniers worden ingezet om te voorkomen dat Nederlandse schepen worden gekaapt.

Minister Hillen denkt nu na over de mogelijkheid dat particuliere beveiligers worden begeleid of onder leiding komen te staan van de mariniers. Nu snap ik de kritiek en de behoefte van reders om de schepen voldoende bescherming te bieden. Maar met de suggestie van Hillen wordt wel een grens overschreden. Na afschaffing van de dienstplicht en oprichting van een beroepsleger wordt nu een stap gezet in privatisering van het leger. Nog even en er worden door dit kabinet ook particuliere beveiligers naar Afghanistan gestuurd.

Hebben we dan niets geleerd van de ervaringen met Blackwater, de particuliere beveiligers die door de Amerikaanse regering in Irak zijn ingezet? Is dit wat het kabinet bedoelt met een minimale overheid? Gaat ook Nederland de weg op naar particuliere contractsoldaten? Gaat ook dit onderdeel worden van wat het kabinet verstaat onder versterking van de burgerkracht?

Dave van Ooijen

Castricum