Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Media

Pr voor Pino scoort in juli

De zomermaanden zijn traditioneel de tijd voor pr-bureaus om items te pluggen.

Maar deze zomer was het amper komkommertijd. Bovendien neemt het belang ervan af, door het internet.

‘Eerste parasolvlucht geland op Schiphol.’ Er is komkommernieuws dat je herkent zodra je het ziet. Het Amsterdamse pr-bureau Linden & Barbosa (slogan: ‘nieuws kan je maken’) stelde half augustus een persbericht op over twee Nederlanders die op vakantie hersenletsel hadden opgelopen. Zij werden gerepatrieerd door alarmcentrale Mondial Assistance, klant bij Linden & Barbosa. Het bericht over de zomerse variant op de gipsvluchten werd breed opgepikt, ook al ging het maar om twee vakantiegangers. De Telegraaf, gratis krant De Pers, regionale media, allemaal schreven ze erover.

Voor Linden & Barbosa, met onder meer klanten in het toerisme, is de nieuwsluwe zomerperiode dan ook een goed moment om media-aandacht te zoeken. Uit de reisbranche is zomers veel te melden, terwijl andere nieuwsbronnen opdrogen. Ook een eigen onderzoek van autoverzekeraar Allsecur scoorde. ‘Veel automobilisten zomers met pech in het buitenland.’ Net als onderzoek in opdracht van Kuoni, specialist in verre reizen, naar verschillen in vakantiegedrag tussen Nederlanders en Belgen. ‘Nederlanders hebben amper vaker seks op vakantie’ valt te lezen op Opreisgids.nl. De onderkop: ‘Maar we zijn wel uitbundiger dan de Belgen.’

Niet alleen online was dit ‘nieuws’ te vinden. „Ook op Radio 538, in De Telegraaf en in Spits sloeg het goed aan”, zegt Christine van der Linden, mede-oprichter van Linden & Barbosa. De betrouwbaarheid van de gegevens is volgens haar gegarandeerd omdat Kuoni het onderzoek door een extern bureau liet doen. „Wij hebben nog bedongen dat minimaal 1.000 respondenten werden geïnterviewd”, zegt Van der Linden.

Voor klant Sesamstraat wachtte haar bureau tot de zomer aanbrak alvorens de 35ste verjaardag van Pino en zijn straatgenoten werd gevierd. Van der Linden: „We lieten kinderen op scholen een enorme verjaardagskaart voor Bert en Ernie ondertekenen. Shownieuws, RTL Boulevard, De Telegraaf, Het Parool, iedereen sprong erop. Dan zie je wel dat dat in komkommertijd veel breder wordt opgepikt dan normaal.”

Toch wordt het belang van nieuwsluwe periodes voor pr-bureau’s steeds minder, vindt Annemieke Kievit van Edelman, een van de grootste pr-firma’s ter wereld. Door de opkomst van internet en sociale media vinden pr-consultants directere manieren om hun doelgroep te bereiken. „Vroeger las iedereen de kranten, dus daar moest je zijn. Nu vinden mensen met specifieke interesses elkaar online. Moeders benaderen wij via websites over ouderschap, voor cosmetica-klanten zoeken we contact met beautybloggers. Dat gaat in de zomer gewoon door en daar hebben we de traditionele media dus niet voor nodig.”

De Amsterdamse vestiging van Edelman kan dan ook geen voorbeelden van typische komkommersuccessen geven. Vooral de jongere generaties zijn „always on”, zegt Kievit. Die bereik je ’s zomers net zo makkelijk als in andere periodes. Ze benadrukt dat het belangrijk is dat de informatie aantrekkelijk oogt. Een bedrijf dat een nieuwe app voor de smartphone lanceert, moet bij het persbericht minstens een digitale foto meesturen van iemand die de nieuwe toepassing gebruikt. Dat vergroot de kans op online publicatie. Verder is het belangrijk dat de informatie via zoekmachines makkelijk te vinden is en eenvoudig met anderen te delen valt.

Voor Van der Linden van Linden & Barbosa blijft de zomertijd wel van bijzonder belang. „Als wij een doelgroep tussen 24 en 35 jaar willen bereiken die van gadgets houdt, dan doen we dat bijvoorbeeld via Nalden (blogger, red.). Van Kuoni weten we dat hun potentiële klanten nog veel traditionele gedrukte media lezen. Die kan je in de komkommertijd dus wel makkelijker bereiken.”

Maar wacht eens even. De eurocrisis, Libië, Anders Breivik. Was het wel komkommertijd deze zomer? Bij Sterk Werk Communicatie in Rotterdam brengen ze financiële klanten in de zomer graag in contact met journalisten om ze bij te praten over ingewikkelde onderwerpen. Over Solvency II bijvoorbeeld, nieuwe wetgeving die bepaalt hoeveel kapitaal banken en verzekeraars in reserve moeten houden. „Daar is het nu amper van gekomen”, zegt senior consultant Sietse Pots. „Door de eurocrisis en onrust op de financiële markten hadden journalisten er geen tijd voor.”

En dan werkte het weer ook nog eens niet mee. Sterk Werk had voor enkele verzekeraars typische zomeronderwerpen op de plank liggen. „Denk aan gegevens over meer ziektes tijdens hittegolven, of risico’s van barbecuen”, zegt directeur Gert Hofsteenge. Allemaal mogelijke redenen om een nieuwe verzekering af te sluiten. De kletsnatte zomer schopte de plannen in de war. Hetzelfde gold voor een onderzoek van beddenfabrikant Auping. Die onderzocht het slaapgedrag van Nederlanders, onder meer tijdens warme zomernachten. Pots: „We hebben de resultaten aan het begin van de zomer bij enkele journalisten neergelegd. Er was interesse, maar helaas bleven de echt warme nachten uit.”