Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

Pieter-Bas van Wiechen (36), journalist: 'Zelfs mijn theaterdroom is uitgekomen'

„Op mijn twaalfde stapte ik van de Vrije School over naar een gewone basisschool. Bleek ik drie jaar achter te lopen. Toen was ik wel even genezen van mijn wilde dromen over een leven als acteur of muzikant. Na de mavo deed ik een mbo-opleiding sociaal en cultureel werk. Maar een leraar zei me dat ik door moest studeren, dat ik te slim was voor het mbo. Die opmerking zette wat in gang, ik werd ambitieus. Ik werd aangenomen op het conservatorium, ik speel contrabas. Tegelijk begon ik met de lerarenopleiding maatschappijleer.

Beide opleidingen vielen tegen. Op het conservatorium was iedereen met zichzelf bezig, niemand las de krant. Bovendien merkte ik dat ik echt tot de besten wilde behoren en dan het liefst zonder zes uur studeren per dag omdat ik ook nog andere interesses had. Maatschappijleer was op zich best aardig, maar na het eerste jaar was het vooral didactiek en stage lopen, en daar had ik niet zo veel zin in. Ik besloot met beide opleidingen te stoppen en ging geschiedenis studeren aan de universiteit. Daar werd ik echt gelukkig van.

Ik had onderhand bedacht dat ik de journalistiek in wilde. Dat ging best goed, ik kon steeds meer schrijven en ging ook voor de radio werken. Ben toen naar Brussel gegaan, samen met mijn vriendin was ik daar correspondent. Inhoudelijk ging dat goed, financieel wat minder: door de crisis moest een grote opdrachtgever van ons bezuinigen. Nu zijn we weer terug in Nederland, ik heb redelijk wat opdrachten en als het wat minder gaat, komt er eigenlijk altijd wel een nieuwe uitdaging op mijn pad. Zo heb ik afgelopen jaar twee maanden stage mogen lopen bij het Duitse opinieblad Cicero en mijn eerste radiodocumentaire gemaakt. Ondertussen heb ik jaren het grote symfonische repertoire mogen spelen in jeugd- en studentenorkesten. Zelfs mijn theaterdroom is uitgekomen: ik maak concepten voor voorstellingen. En binnenkort word ik vader, ook een droom, maar eentje waarvan het ook een beetje eng is dat ie uitkomt.”