Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Pakistan en VS pakken drie leiders Al-Qaeda op

De Pakistaanse ISI en de VS lijken hun banden weer aan te halen.

De Pakistaanse inlichtingendienst ISI heeft met Amerikaanse hulp drie prominente leden van Al-Qaeda aangehouden. Volgens het Pakistaanse leger werden de drie gearresteerd in de zuidwestelijke stad Quetta.

De voornaamste van de drie, Younis al-Mauritani, zou door wijlen Al-Qaedaleider Osama bin Laden zijn opgedragen aanvallen te beramen op westerse economische belangen in de hele wereld.

De VS ondersteunden Pakistan met informatie en technische assistentie om tot de arrestatie te komen. Dat liet een Amerikaanse overheidsmedewerker gisteren weten. Maar „de Pakistani verdienen de credits voor hun grondige onderzoek en uitvoerende werkzaamheden”.

Sinds Amerikaanse commando’s Bin Laden liquideerden buiten medeweten van de Pakistaanse regering zijn de van oudsher warme betrekkingen tussen de ISI en de Amerikaanse CIA bekoeld. (AP)