Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Overblijfkliekjes voor de koters

Vorige week stond er op de opiniepagina van deze krant een stuk getiteld „Geen kleffe boterham voor pubers op school”. Archeologe, publiciste en moeder Wendy Schouten wond zich daarin op over het voedings- en leefpatroon van de Nederlandse jeugd. Geen wonder, meent ze, dat zoveel jongeren dik, hyperactief of juist apathisch zijn. Die paar overblijfboterhammetjes

Vorige week stond er op de opiniepagina van deze krant een stuk getiteld „Geen kleffe boterham voor pubers op school”. Archeologe, publiciste en moeder Wendy Schouten wond zich daarin op over het voedings- en leefpatroon van de Nederlandse jeugd. Geen wonder, meent ze, dat zoveel jongeren dik, hyperactief of juist apathisch zijn. Die paar overblijfboterhammetjes die ze mee naar school nemen, bieden lang niet genoeg voedingsstoffen voor opgroeiende kinderen. Als ze al opgegeten worden: vaak genoeg blijven de bammen tijdens de pauzes in de doos. Kinderen gebruiken die spaarzame tijd liever om te spelen. Gevolg: ze eten te weinig, worden hongerig en hangerig en snakken de rest van de dag naar de instant-satisfactie van dikmakende snacks.

Schouten woonde twee jaar in Zweden, waar scholen niet alleen zorgen voor meer buitenactiviteiten, maar ook dagelijks een warme lunch serveren. Daar kwamen haar kinderen vrolijk en energiek uit school. Nu, terug in Nederland, zitten ze aan het eind van de dag uitgeblust op de bank te zeuren om een suikershot.

Hoewel mijn kinderen nog niet in de puberteit zijn, kwam het verhaal me bekend voor. De zomervakantie is voorbij, de lunchdozen zijn uit het vet gehaald en ook ik zit weer iedere ochtend te smeren. Boterhammen die ik ’s middags meestal half opgegeten terugvind in hun rugzakken. Maar wat is het alternatief? Een school die, zoals Schouten jaloersmakend schrijft, elke dag verse, biologische maaltijden serveert ben ik hier nog niet tegengekomen.

Als we nu eens proberen – zo stel ik mijn kinderen na lezing van het stuk voor – om ter afwisseling twee keer per week iets anders dan brood mee naar school te nemen. Ze zijn meteen enthousiast. Maar wat? Aanvankelijk komen ze niet verder dan worteltjes of een stuk komkommer. Een omeletje misschien? We betwijfelen allemaal of dat nog aantrekkelijk ruikt na vier uur in een klamme schooltas. Een koud kippenpootje vinden ze geen gek idee, maar werkelijk enthousiast worden ze als ik begin over koude pizza. En zo’n pastasalade die ik wel eens maak als we gaan picknicken? Dat kan ook door de beugel.

Fruit een flinke ui en knoflook in olijfolie, doe de fijngesneden ham erbij en bak die even mee, voeg diepvriesdoperwten toe of verse – kook die dan wel een paar minuten voor. Doe er zout en peper bij, roer goed door en laat alles eventjes zachtjes bakken. Strooi er ten slotte wat fijngehakte munt en/of basilicum over, of geef dit apart, als bepaalde gezinsleden dergelijke groene snippers angstaanjagend vinden. Wat fijngesneden feta of geitenkaas erdoor is ook lekker. Dien snel op met de beetgaar gekookte pasta.

Dit aten wij gisteravond. Het restje stopte ik vanmorgen – met wat kerstomaatjes – in de lunchdozen. Ben benieuwd of het wat wordt met ons experiment.

Pastasalade

Voor vier personen + twee lunchdoosjes:

±350 gr pasta

250 gr (diepvries) doperwten

ui, knoflook

munt, basilicum

125 gr Parmaham