Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Opnieuw gesprekken overgave Bani Walid - ‘Gaddafi op de vlucht’

Rebellen bij een controlepost in de buurt van Bani Walid. Foto AP / Alexandre Meneghini

Stammenleiders in de Libische stad Bani Walid proberen de aanhangers van Gaddafi opnieuw te overreden de wapens neer te leggen. Dat heeft de Libische onderhandelaar Abdullah Kanshil gezegd, meldt persbureau AP.

Bani Walid is een van laatste bolwerken van kolonel Moammar Gaddafi en is omsingeld door duizenden opstandelingen. Eerdere onderhandelingen liepen op niets uit, waarop de opstandelingen zondag lieten weten “op groen licht” te wachten voor een laatste aanval op de belegerde stad. Nu proberen de opstandelingen de loyalisten toch weer tot een vreedzame overgave te bewegen, maar de onderhandelingen gaan stroef.

Onderhandelaars spraken vandaag met stamleiders uit de stad in een nabijgelegen moskee. “De revolutionairen zijn hier niet om iemand te vernederen. We zijn hier om te luisteren”, zei Abdullah Kenshil, het hoofd van de onderhandelaars. “Wij nemen geen wraak en koesteren geen wrok.”


Grotere kaart weergeven

Inwoners Bani Walid niet overtuigd

Volgens de stamoudsten gonst het in Bani Walid echter van de geruchten dat de rebellen van plan zijn de stad te plunderen. “Er zijn jongeren in de stad misleid door een mediacampagne”, zei Moftah al-Rubassi, een van de stamoudsten. “Ze zijn gewapend en hebben gehoord dat de rebellen hun vrouwen willen verkrachten en alle inwoners willen vermoorden.”

“Er zijn feitelijk twee groepen mensen in Bani Walid” zei Al-Rubassi. “De eerste groep wil vrede, en dat is de meerderheid. De tweede groep was betrokken bij het regime van Gadhafi, en bestaat uit lafaards.” Al-Rubassi zei dat het herstellen van basisvoorzieningen in de stad, zoals elektriciteit en stromend water, de inwoners van de goede bedoelingen van de rebellen zal overtuigen. De rebellen zeiden op hun beurt dat dit zo snel mogelijk zal moeten gebeuren. Na de gesprekken zijn de stamleiders teruggegaan naar Bani Walid om de onderhandelingen met de inwoners te bespreken.

Er worden ook onderhandelingen gevoerd met de stammen in Sirte, een ander bolwerk van het voormalige regime en de geboorteplaats van Gaddafi.

‘Gaddafi op de vlucht’

Konvooien Gaddafi-getrouwe militairen staken vandaag de grens met Niger over. Een van de konvooien werd geleid door de veiligheidschef van Gaddafi, Mansour Dao, en is inmiddels in de Nigerese hoofdstad Niamey aangekomen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zaten er enkele hooggeplaatste leden van het regime van Gaddafi in de voertuigen, maar zijn er geen aanwijzingen dat Gaddafi zelf ook onderdeel van het konvooi uitmaakte.

Waar Gaddafi volgens de Amerikanen wel is? “Ik zou willen dat ik dat wist”, liet minister van Defensie Leon Panetta vanavond weten. “Ik heb geen informatie over waar hij zich bevindt…de beste informatie de we hebben is dat hij op de vlucht is.”