Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Onbetwiste Oranjeleider

Het Nederlands elftal speelt vanavond in en tegen Finland voor EK-kwalificatie.

Spelmaker Wesley Sneijder (27) wil zijn ervaring gaan delen met jonge spelers.

Wesley Sneijder bewandelt precies de weg die hij voor zichzelf als voetballer had uitgestippeld. Debuteren in het eerste van Ajax, een plek in het Nederlands elftal, een transfer naar topclub Real Madrid en het winnen van de Champions League met Inter Milaan. „Wat nu nog ontbreekt is een titel met Oranje. Het EK is het eerstvolgende toernooi. Dan moeten we voor de hoofdprijs gaan”, stelt Sneijder.

Vanavond speelt hij met het Nederlands elftal de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland in Helsinki. Afgelopen vrijdag, in de met 11-0 gewonnen recordwedstrijd tegen San Marino, was Sneijder de absolute uitblinker. De spelmaker bekroonde zijn avond door het tweede en tiende doelpunt van Nederland te maken.

„Volgend jaar word ik 28. Volgens velen moet je dan aan je top zitten. Ik wil mijn ervaring nadrukkelijker gaan delen met jonge spelers”, zegt Sneijder.

De 77-voudig international van Oranje kroop vorige week zaterdag al even in de rol van begeleider. Sneijder had wegens een staking in het Italiaanse voetbal een weekeinde vrij en kon het debuut van zijn jongere broer Rodney bij FC Utrecht van nabij meemaken.

„Het was geweldig dat ik mijn broertje kon zien spelen. Ik ben nog nooit zo nerveus voor een wedstrijd geweest. Vooraf hebben we nog even gebeld. Ik zei tegen Rodney dat hij vooral rustig moest beginnen en niet gelijk boven iedereen moest willen uitstijgen. Dat heeft hij goed gedaan. Mijn complimenten. Maar hij is er natuurlijk nog lang niet.”

Sneijder begrijpt dat zijn broertje van Ajax op huurbasis is overgestapt naar FC Utrecht. „Ja, hij is twintig jaar en moet nu echt spelen. Hij heeft het in de voorbereiding goed gedaan maar kreeg niet echt een kans. Rodney is zelfverzekerd. Hij wil belangrijk zijn en laten zien dat ze bij Ajax een fout hebben gemaakt. Rodney kan het niveau van de eredivisie aan.”

De kleine spelmaker maakte zelf in augustus 2007 als 23-jarige speler met vijf jaar ervaring in de eredivisie de overstap naar Real Madrid. Een paar weken voor die droomtransfer had Sneijder een overgang naar Valencia zien afketsen, waarna hij had besloten bij Ajax te blijven. De middenvelder dronk destijds in een trainingskamp in De Lutte voor het oog van de camera’s een glas champagne op dat voornemen. „Ja, dat had ik achteraf toen beter niet kunnen doen”, zegt Sneijder lachend. „Een paar weken geleden hebben er gesprekken plaatsgevonden met Manchester United. Ik had er op zich wel oren naar. Maar het liep stuk op een aantal kleine dingen. Ik hoef niet weg bij Inter. Ik voel me prima thuis. Het is mooi wonen en heerlijk leven in Italië.”

De voetballer beleefde op 22 mei 2010 zijn hoogtepunt als clubvoetballer toen hij onder leiding van José Mourinho met Internazionale de Champions League won. „Toen ik Patrick Kluivert in 1995 als Ajacied met die beker zag staan, zei ik tegen mezelf: ‘Dat wil ik ook’. Het is schitterend om mee te maken”, stelt Sneijder, die veel credits geeft aan zijn toenmalige coach. „Mourinho is de beste coach met wie ik heb gewerkt. Ik heb met hem een geweldig jaar gehad. Hij is absoluut een genie.”

Nu Sneijder aan de tweede helft van zijn carrière bezig is, neemt hij zijn coaches beter onder de loep. „Ik heb vooral goed naar Mourinho gekeken en volg hem nog nog steeds. Natuurlijk is het niet goed dat hij laatst bij Barça-Real een vinger in iemands oog stak. Daar zal hij van binnen echt wel spijt van hebben. Maar het is zijn kracht dat hij dat naar buiten toe nooit zal laten merken. Dat maakt hem sterk. Mourinho doet alles vanuit een bepaalde gedachte. Iedereen binnen de spelergroep gaat daarin mee.”

Sneijder maakt de vergelijking met de spelersgroep van Feyenoord die coach Mario Been wegstemde. „Het is onbegrijpelijk dat die jonge gasten daarover mochten stemmen. Al vind je je coach nog zo’n klootzak, dan moet je wel respect voor hem houden. Mourinho zou nooit worden weggestemd. Hij zorgt ervoor dat alle spelers in de selectie happy zijn. Ik heb nooit meegemaakt dat een ploeggenoot negatief over hem sprak. Mourinho is één met zijn ploeg. Vrijwel alle coaches gaan in een vliegtuig op de eerste rij zitten. Hij niet. Als een toestel 25 rijen heeft, zit hij op nummer 23. Gewoon tussen de spelers in. Maar hij kan ook als een wervelwind door de kleedkamer razen. Zodra spelers verslappen staat hij er. Ik heb nog altijd contact met hem. Het is goed mogelijk dat we nog eens samen gaan werken. Dat kan overal zijn.”

Mourinho als bondscoach van Oranje? Sneijder vindt het een prikkelende gedachte. „Dan gaat er wel wat veranderen”, zegt hij lachend. Zover zal het echter niet snel komen. De KNVB is in onderhandeling met Bert van Marwijk over contractverlenging. Sneijder: „Wij worden daar als spelers buiten gehouden. Maar dat vind ik prima. Van Marwijk mag wat mij betreft blijven. Hij heeft het toch goed gedaan?”