Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Officier van Justitie: jaar in psychiatrisch ziekenhuis voor waxinelichthoudergooier

De Officier van Justitie handhaaft de eis tegen Erwin L.: één jaar opname in een psychiatrisch ziekenhuis. L. staat vandaag voor de rechter omdat hij op Prinsjesdag 2010 een waxinelichtjeshouder naar koningin Beatrix gooide.

Dat meldt Hans Schutte van RTL Nieuws via Twitter.

Twitter avatar HansRTLNieuws Hans Schutte Brekend: Officier van justitie handhaaft eis in waxinelichtzaak. Dat is dus 1 jaar opname in psychiatrisch ziekenhuis.

Een psycholoog van het Pieter Baan Centrum dat hem onderzocht stelde eerder vast dat L. ontoerekeningsvatbaar is en dat hij aan achtervolgings- en grootheidswanen lijdt. Het OM deelt die mening dus. De uitspraak zou normaal gesproken over twee weken plaatsvinden, maar omdat dat precies op Prinsjesdag valt en dat ongepast zou zijn, gebeurt dat op de vrijdag daarvoor, 16 september.

L. zit sinds 21 september 2010 vast. Die dag gooide hij een waxinelichthouder naar de voorbijrijdende Gouden Koets, waarin koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zaten. Hij zou de waxinelichtjeshouder naar de Gouden Koets gegooid hebben omdat hij van mening is dat de koningin onterecht op de troon zit.

De 30-jarige L. wordt verdacht van poging tot zware mishandeling van de lakeien die naast de Gouden Koets liepen, vernieling van de koets en belediging van de koningin, Willem-Alexander en Máxima. Daarnaast is de man uit Lichtenvoorde bedreiging van twee mensen ten laste gelegd. Deze bedreigingen staan los van de incidenten op afgelopen Prinsjesdag.