Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Obama belooft meer vieze arbeiders

Bij bosbranden in Texas kwamen twee mensen om. 500 huizen vergingen. Gouverneur Perry, een mogelijke uitdager van Obama, ging kijken. Foto Reuters Flames engulf a road near Bastrop State Park as a wildfire burns out of control near Bastrop, Texas September 5, 2011. An estimated 1,000 homes are being threatened in Bastrop County, just east of Austin, as a 14,000-acre (5700-hectare) wildfire rages out of control, causing evacuations. REUTERS/Mike Stone (UNITED STATES - Tags: ENVIRONMENT DISASTER)
Bij bosbranden in Texas kwamen twee mensen om. 500 huizen vergingen. Gouverneur Perry, een mogelijke uitdager van Obama, ging kijken. Foto Reuters Flames engulf a road near Bastrop State Park as a wildfire burns out of control near Bastrop, Texas September 5, 2011. An estimated 1,000 homes are being threatened in Bastrop County, just east of Austin, as a 14,000-acre (5700-hectare) wildfire rages out of control, causing evacuations. REUTERS/Mike Stone (UNITED STATES - Tags: ENVIRONMENT DISASTER) REUTERS

President Obama wil de zwakke Amerikaanse economie blijven stimuleren met overheidsinvesteringen, ondanks kritiek van Republikeinen dat deze strategie niet werkt. Dat blijkt uit zijn toespraak gisteren in Detroit ter ere van Labor Day, een nationale feestdag, waarin Obama alvast in grote lijnen het economische plan schetste dat hij donderdag gaat onthullen.

Obama zei dat hij miljoenen werkloze bouwvakkers de kans zal geven weer „vies te worden” bij de aanleg van wegen, bruggen en andere infrastructuur. Volgens Republikeinen stijgt de staatsschuld door de stimuleringsplannen van Obama, zonder nieuwe banen te scheppen. Ruim een op de tien Amerikanen is werkloos.

De president zei ook dat hij de belastingverlagingen voor de middenklasse wil handhaven, zodat huishoudens voldoende geld hebben om rond te komen. Met nog ruim een jaar te gaan tot de presidentsverkiezingen van 2012, daagde Obama zijn Republikeinse rivalen uit. „Jullie zeggen dat jullie de partij van de belastingverlagingen zijn? Bewijs dan maar dat jullie net zo hard vechten voor lagere belastingen voor de middenklasse dan voor oliebedrijven en de meest welvarende Amerikanen.”

De Republikeinse kandidaten voor het presidentschap kwamen later op de dag met hun weerwoord. Tijdens een bijeenkomst in South Carolina, waar vijf kandidaten hun agenda presenteerden, zei Michele Bachmann dat Obama „generaties van ongeborenen” besteelt door de staatsschuld te laten oplopen. Mitt Romney, favoriet voor de Republikeinse nominatie, zei dat de overheid moet worden „beteugeld”.

Rick Perry, de belangrijkste rivaal van Romney, moest verstek laten gaan. Hij onderbrak zijn campagne vanwege grote bosbranden in Texas, waar hij gouverneur is. Morgen doet Perry voor het eerst mee aan een televisiedebat tussen de kandidaten.