Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Media

NSB Handelsblad

PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft via Kamervragen aan de minister zijn zorgen geuit over „SP-financier” Derk Sauer, die 9 procent van de aandelen in NRC Media bezit. ‘Acht u de kans aanwezig dat NRC Handelsblad nog verder links georiënteerd raakt, bijvoorbeeld doordat NRC-journalisten in het gevlei willen komen bij hun radicaal-linkse eigenaar?’, wilde Martin weten.

Goeie vraag!

Het linksdraaiende journaille schamperde onmiddellijk dat Sauer voor ‘slechts’ 9 procent aandeelhouder is, maar laten we wel wezen: van de Nederlandse bevolking is maar 5 procent moslim – en toch wonen we met z’n allen in Saoedi-Arabië aan de Noordzee. Dus zo gek was de vraag van Malle Martin nog niet.

Bovendien, ik heb al langer een ongemakkelijk gevoel over de koers van mijn moederkrant – hier in de wandelgangen niet voor niets NSB Handelsblad genoemd. Ga maar na: Sauer was maar net mede-eigenaar en de krant ging acuut over op tabloid. Heeft u enig idee welke krant in Nederland als eerste op dat formaat verscheen? Het communistische partijblad De Waarheid.

Dus.

En niet veel later kreeg Handelsblad een nieuwe bijlage, genaamd Lux – een soort neosocialistisch propagandablaadje voor linkse hobby’s als ‘dineren in het Amstel’, ‘wonen in St. Tropez’ en ‘rijden in een Mercedes S500’. Übermarxist Jort Kelder schrijft er zelfs een column in. I rest my case.

Als we iets uit Martins Kamervragen kunnen opmaken, is het overigens wel dat de crisis in de journalistiek allang een feit is. Ik bedoel: ik heb ongeveer 74 columns gelezen over hoe belachelijk de vragen waren, maar was er één journalist die even uitzocht of ze ook klopten? Twee telefoontjes waren genoeg om erachter te komen dat „SP-financier” Derk Sauer nooit een rooie cent aan de socialisten heeft overgemaakt. Hij heeft het in 1994 wel aangeboden, maar Jan Marijnissen weigerde om „de schijn van beïnvloeding” te voorkomen. En sinds 1989 – hoe symbolisch! – is Sauer SP-lid af. Dus om met Martins premisse te beginnen: daar klopt alvast geen hout van. Zijn zorgen over de journalistiek deel ik daarentegen van harte.

Feiten checken – duidelijk geen linkse hobby.

Rob Wijnberg