Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Oranje zeker van EK na 2-0 overwinning op Finland

Kevin Strootman (met watje in neus) wordt gefeliciteerd na zijn eerste doelpunt voor Oranje. Foto AP / Martti Kainulainen

Het Nederlands elftal heeft vanavond de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland met 2-0 gewonnen en zich gekwalificeerd voor het eindtoernooi in Oekraïne en Polen. De doelpunten kwamen op naam van Kevin Strootman en Luuk de Jong.

In Helsinki kwam het eerste doelpunt van de voet van Kevin Strootman. Na een mooie assist van Sneijder liet de PSV-speler de Finse doelman in de 24e minuut met een prachtige volley kansloos. Het was de eerste goal in het shirt van Oranje voor Strootman. Die goal maakte hij met een watje in zijn neus, omdat een botsing met ploeggenoot Van Bommel hem een paar minuten eerder een bloedneus opleverde.

Na het doelpunt wist Oranje niet meer echt aan te zetten en in de tweede helft kreeg Finland zelfs wat kansen. In de 58e minuut voorkwam Pieters ternauwernood de gelijkmaker, nadat hij een lobje van Hämäläinen van de lijn haalde.

Nadat Hetemaj in de 60e minuut zijn tweede gele kaart pakte, kreeg het Nederlands elftal iets meer kansen. Toch kwam Nederland pas in blessuretijd opnieuw tot scoren. Na een voorzet van Elia kon Luuk de Jong de bal gemakkelijk in het doel schuiven.

Nederland zeker van EK-kwalificatie

Hoewel er nog één punt nodig is om als eerste in de poule te eindigen is Oranje wel al zeker van een EK-ticket. Mocht Nederland de komende twee wedstrijden verliezen, dan worden ze alsnog de beste nummer twee van alle poules. Ook die prestatie geeft recht op directe kwalificatie voor het eindtoernooi in Oekraïne en Polen.

De eerstvolgende wedstrijd van Oranje is op 7 oktober tegen Moldavië (thuis). De laatste wedstrijd in deze reeks is 4 dagen later, dan ontmoet het Nederlands Elftal Zweden (uit).