Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Games

Nationale Kunstloterij steunt en verloot kunst

Nederland krijgt er een loterij bij. Vanaf 9 september kunnen loten worden gekocht bij de Nationale Kunst Loterij. Met de loten kan geld worden gewonnen, maar vooral ook kunstwerken en kaartjes voor musea of andere culturele instellingen. De opbrengst gaat naar kunst en cultuur in Nederland.

Het initiatief komt van Jochem Schuijt, uitgever van tijdschrift Palet, en Felix Timmermans, die zichzelf omschrijft als ideeënman en amateurschilder. Timmermans hoopt dat de loterij in 2014 al 50 miljoen opbrengt. „Volgens berekeningen kunnen we een marktaandeel krijgen vergelijkbaar met dat van de BankGiro Loterij.” De loten à 10 euro worden verkocht via de site dnkl.nl.

Om als loterij te kunnen werken, moet aan de wettelijke eisen worden voldaan die aan alle kansspelen worden gesteld. De Rabobank ziet erop toe dat de kunstloterij daaraan voldoet. Timmermans zegt veel positieve reacties te hebben uit de kunstwereld. „Ans Markus heeft bijvoorbeeld een kunstwerk beschikbaar gesteld. Musea die zelf begunstigde willen zijn, bieden kaartjes aan.” Hij vindt de nieuwe loterij geen concurrent voor de BankGiro Loterij, die ook geld geeft aan cultuur: in 2010 60 miljoen euro. „We zijn een aanvulling”, zegt Felix Timmermans. „Veel kleinere instellingen kunnen nu geen beroep doen op de bestaande loterijen en cultuurfondsen.”

VVD-Kamerlid Bart de Liefde pleitte in mei voor een loterij voor de kunst om de bezuinigingen op te vangen. Hij verwacht dat er miljoenen kunnen worden opgehaald. „De cultuur kan bijzondere prijzen organiseren, zoals een bijrol in een film of een nacht bij de Nachtwacht.”

Volgens Timmermans is de nieuwe loterij geen antwoord op De Liefde. „We zijn hier al vijf jaar mee bezig. Maar het past wel in het huidige klimaat waarin er meer initiatief uit de sector wordt verwacht.”

Volgens Timmermans levert zijn loterij ook indirect winst op. Winnaars kunnen een kunstwerk uitzoeken, via een prijzencatalogus. Dit moet kunstenaars een nieuw verkoopkanaal geven en kunst binnen bereik brengen van mensen die het zich anders niet snel kunnen veroorloven. In december moet de eerste trekking plaatshebben, volgend jaar zijn er nog twee gepland.