Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Minister ontkent dat Gaddafi en zoons in Niger zijn

Een inwoner uit Niger van de Touareg-stam, die voor Gaddafi heeft gevochten, in de woestijnstad Agadez. Foto AFP / Christophe Koffi

De voormalige Libische leider Moammar Gaddafi en zijn zoons zijn vanochtend niet met een konvooi van voertuigen in Niger gearriveerd. Dat gerucht ontkende de minister van Buitenlandse Zaken van Niger vanmiddag.

Minister Mohamed Bazoum zei tegen persbureau AFP dat noch Gaddafi, noch zijn zoons in voertuigen van een konvooi zaten dat volgens bronnen uit Frankrijk en Niger vanochtend via Algerije de grens met Niger passeerde. Ook sprak Bazoum de bewering tegen het konvooi uit 200 tot 250 militaire voertuigen zou hebben bestaan. Wel gaf Bazoum toe dat er een aantal voertuigen met Libiërs naar Niger waren gekomen, maar die zouden geen topfunctionarissen van het Libische regime hebben vervoerd.

Hoe het nu precies zit met het konvooi wordt alsmaar onduidelijker. Aan het einde van de ochtend meldde de eigenaar van de Nigerse krant Agadez Info nog dat het konvooi met de Libische voertuigen onderweg was naar de hoofdstad van het land, Niamey. Eindbestemming van het konvooi zou Burkina Faso kunnen zijn, dat Gaddafi onlangs politiek asiel heeft aangeboden.

Onze buitenlandredacteur Carolien Roelants ziet de berichten vanuit Niger als de zoveelste reeks geruchten over de mogelijke verblijfplaats van Gaddafi:

“Hij is nog altijd zoek, terwijl de rebellen het grootste deel van Libië in handen hebben. Een paar dagen gelegden zou hij in het zuid-Libische stad Bani Walid zitten, maar daar zat ‘ie ook weer niet. Er is in Libië een groot aantal plaatsen waar hij terecht kwam, omdat het een groot land is en nog niet iedereen op de hand is van de rebellen.”

Het is volgens Roelants zeker denkbaar dat Gaddafi naar Niger of Burkina Faso vlucht, omdat de Libische leider goede banden met zwart Afrika onderhield:

“Gaddafi heeft de laatste jaren hechte relaties met veel Afrikaanse regeringen onderhouden. In het verleden had hij de gewoonte om allerlei rebellengroepen, bijvoorbeeld in Tsjaad, te steunen, maar daarna onderhield hij goede banden met veel Afrikaanse regimes. Hij heeft de regimes veel geld gegeven, dus veel Afrikaanse leiders hebben prettige herinneringen aan Gaddafi.”