Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Melodietjes die wiegen in de wind

cd pop/jazz

Margriet Sjoerdsma: Drawing Circles ***

De in Rotterdam woonachtige Limburgse zangeres Margriet Sjoerdsma bouwt gestaag aan eigen repertoire. Ze debuteerde met With the Whisper of a Morning in 2006, het jaar dat ze als jazz-zangeres afstudeerde. Op de volgende cd Bloom zat ze al op het snijvlak van jazzimprovisatie en lichte pop. En Drawing Circles markeert helemaal de omkering: Sjoerdsma componeerde liedjes in singer-songwriterstijl, aangeraakt door het vrije van de jazz. Ze zingt liedjes met melodietjes die mee bewegen in de wind. Gestructureerd – maar niet per se gevangen in een popschema, met de vrijheid om hier en daar een solo in te bouwen. Sjoerdsma verkoos, als baken in haar zee van tranen, zuchten en glimlachjes de diverse gitaren van Martijn van Agt boven de piano van weleer. Zeker als de pedalsteel-gitaar klinkt, kruipt ze tegen countrypop aan. Dat komt ook door haar waterig lichte zangstem – ijl maar wiegend en wendbaar, met een goede frasering. Sjoerdsma observeert en beschrijft gevoelens van zichzelf en anderen. Ze komt op dit album misschien wel het dichtst bij wat ze echt kwijt wil.

Amanda Kuyper