Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Mariko Peters zegt het nu zelf: ik ga verder als Kamerlid

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters. Foto NRC Handelsblad / Evelyne Jacq

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters, die de afgelopen maanden onder vuur lag wegens beschuldigingen van belangenverstrengeling, blijft in de Tweede Kamer. Dat bevestigde ze vanochtend tegenover de NOS.

Omdat de Tweede Kamer vanmiddag terugkeert van reces, is het verschijnen van Peters in het parlement haar eerste openbare optreden sinds de crisis rond haar persoon begin augustus uitbrak. De buitenlandwoordvoerder van GroenLinks werd toen door weekblad HP/De Tijd beschuldigd van betrokkenheid bij kinderontvoering en belangenverstrengeling. In haar tijd als ambtenaar van Buitenlandse Zaken in Kabul had ze een subsidieaanvraag van de organisatie van haar huidige partner beoordeeld.

Dat Peters nu zegt door te gaan als Kamerlid komt niet als een verrassing, omdat de fractie van GroenLinks vorige week maandag het vertrouwen in haar uitsprak en duidelijk maakte de zaak te willen laten rusten. Een week eerder had GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap al gezegd dat Peters een fout heeft gemaakt, maar dat van belangenverstrengeling geen sprake is geweest.