Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Luchtreis voor paar schoenen

Vroeger draaiden de Indiase maharadja’s er hun hand niet voor om de duurste luxegoederen uit Europa te laten aanrukken, maar Mayawati, de kasteloze premier van India’s volkrijkste deelstaat Uttar Pradesh (200 miljoen inwoners), steekt hen naar de kroon. Toen ze behoefte had aan een nieuw paar schoenen van haar favoriete merk, liet ze daarvoor vanuit haar hoofdstad Lucknow speciaal een verder leeg vliegtuig op en neer vliegen naar de Indiase commerciële hoofdstad Mumbai. Dat althans schreef een Amerikaanse diplomaat in een document uit 2008 dat gisteren via de klokkenluiderswebsite WikiLeaks naar buiten kwam. De Amerikaanse ambassade was ook verder niet onder de indruk van de vrouw, die door miljoenen kastelozen – meestal de armsten in het land – wordt vereerd als hun grote leider. De diplomaten noemden haar een „eersterangs egomaniak” en een „paranoïde dictator”. Mayawati, die op veel plaatsen in Uttar Pradesh grote standbeelden van zichzelf heeft laten neerzetten, heeft volgens hen twee mensen in dienst om haar voedsel te proeven uit angst dat ze wordt vergiftigd. De deelstaatpremier deed de diplomatieke telegrammen af als laster, bedoeld om haar kort voor verkiezingen in verlegenheid te brengen. De oprichter van WikiLeaks, Julian Assange, bood ze plaats aan in het krankzinnigengesticht in de plaats Agra. (AP, BBC)