Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Libisch militair konvooi in Niger onder begeleiding naar hoofdstad’

A picture taken on July 22, 2011 shows of a group of former Tuareg fighters supporting Libyan leader Moamer Kadhafi in Agadez. The festering Libyan conflict is having disastrous security and economic consequences for neigbouring Niger, already reeling from a worsening threat from Al-Qaeda's north African offshoot. "The Libyan crisis has a catastrophic impact on Niger," the country's president Mahamadou Issoufou warned on July 6, 2011. AFP PHOTO / BOUREIMA HAMA
A picture taken on July 22, 2011 shows of a group of former Tuareg fighters supporting Libyan leader Moamer Kadhafi in Agadez. The festering Libyan conflict is having disastrous security and economic consequences for neigbouring Niger, already reeling from a worsening threat from Al-Qaeda's north African offshoot. "The Libyan crisis has a catastrophic impact on Niger," the country's president Mahamadou Issoufou warned on July 6, 2011. AFP PHOTO / BOUREIMA HAMA Voormalige Tuareg-strijders die hun steun betuigen aan Moammar Gaddafi in Agadez, op 22 juli. Foto AFP / Boureima Hama

Tientallen militaire voertuigen van Gaddafi’s leger zijn onder begeleiding van tribale Toeareg-strijders op weg naar de hoofdstad van Niger, Niamey.

Dat heeft Abdoulaye Harouna, de eigenaar van de krant Agadez Info, aan persbureau AP laten weten. Vanochtend zou het konvooi al de woestijnstad Agadez bereikt hebben. Een Franse militaire bron sprak over zo’n 200 tot 250 militaire voertuigen.

Het is onduidelijk of Moammar Gaddafi of andere hoge Libische regeringsfunctionarissen zich in de voertuigen bevinden, volgens geruchten zou Gaddafi mogelijk via Niger naar Burkina Faso vluchten, een land dat hem onlangs politiek asiel aanbood.

De route van Agadez naar Niamey:


Grotere kaart weergeven

Volgens Harouna wordt het konvooi voorgegaan door Toeareg-rebellenleider Rissa ag Boula, tevens voormalig minister van Toerisme. Tien jaar geleden vocht Boula voor de onafhankelijkheid van de nomadische stam uit Niger, voordat hij zijn toevlucht zocht in Libië. De strijders die het konvooi begeleiden zijn zwaar bewapend, aldus Harouna. Toeareg-strijders zouden de afgelopen maanden gevochten hebben met de regeringstroepen van Gaddafi tegen de opstandelingen.

Het onderstaande filmpje zou twee gevangen genomen Toeareg-huurlingen uit Niger tonen: