Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

‘Libisch militair konvooi in Niger - mogelijke vluchtroute Gaddafi’

Een tank van de Libische rebellen, gisteren gefotografeerd op zo'n 100 kilometer van Gaddafi's geboortestad Sirte. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

Tientallen militaire voertuigen van Gaddafi’s leger zijn gisteravond de grens met buurland Niger gepasseerd. Bronnen rond de legers van Niger en Frankrijk zeggen dat Gaddafi en zijn zoon Saif al-Islam zich overwegen bij het konvooi aan te sluiten.

Een Franse militaire bron zei afgelopen nacht tegen persbureau Reuters dat het konvooi van het Libische leger uit zo’n 200 tot 250 militaire voertuigen bestaat en gearriveerd is in de woestijnstad Agadez. Hoewel onduidelijk is of Moammar Gaddafi zich in een van de voertuigen bevindt, gaan de geruchten dat hij via Niger kan vluchten naar Burkina Faso, een land dat hem onlangs politiek asiel aanbood.

Bronnen van Reuters zeggen dat Frankrijk mogelijk een politieke deal tussen Niger en het regime van Gaddafi heeft gesloten, hoewel Parijs dat tegenover Reuters officieel ontkent. De militaire bronnen van het persbureau zeggen dat hoge militaire commandanten, die de laatste weken in het zuiden van Libië voor Gaddafi hebben gevochten, onderdeel zijn van het konvooi. De voertuigen zouden via Algerije de grens met Niger zijn gepasseerd.


Grotere kaart weergeven

‘Rebellen gaan vandaag zuidelijke stad Bani Walid binnen’

De Libische rebellen maakten vanochtend tegenover Al Jazeera bekend dat zij van plan zijn om vandaag de zuidelijke stad Bani Walid in te nemen. Volgens de rebellen hebben onderhandelingen met Gaddafi’s vertrouwelingen in de stad ervoor gezorgd dat er niet om Bani Walid gevochten hoeft te worden. Bani Walid was een van de plaatsen waarvan gedacht werd dat Gaddafi zich er schuil zou kunnen houden.

Een aantal uren voor het nieuws over het konvooi zei Gaddafi’s officiële woordvoerder, Moussa Ibrahim, op het Arabische tv-kanaal Arrai TV dat Gaddafi zich nog altijd in Libië bevindt en in “uitstekend gezondheid” verkeert. Hij zou zich op een plek bevinden die buiten het bereik van de Libische rebellen ligt. Ibrahim beloofde dat Gaddafi’s regime de strijd om Libië uiteindelijk alsnog zal winnen.