Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Kortkolom kunst

Auteur Julian Barnes bij nominaties Booker

londen. Julian Barnes, auteur van The Sense of an Ending, is dit jaar opnieuw genomineerd voor de Booker Prize. Barnes, de 65-jarige schrijver van onder meer Flaubert’s Parrot, won deze belangrijkste Britse literaire onderscheiding nog nooit, maar werd wel al driemaal genomineerd. In de korte roman The Sense of an Ending blikt de hoofdpersoon terug op een matig geslaagd leven. De jury nomineerde verder Carol Birch (Jamrach’s Menagerie), Patrick deWitt (The Sisters Brothers), Esi Edugyan (Half Blood Blues), Stephen Kelman (Pigeon English) en A.D. Miller (Snowdrops). De winnaar wordt op 18 oktober bekendgemaakt, krijgt 50.000 pond (57.000 euro) en kan erop rekenen dat de verkoop van zijn boeken fors stijgt. De prijs werd vorig jaar verrassend gewonnen door Howard Jacobson met The Finkler Question. (NRC)

Anish Kapoor ontwerpt mobiele hal voor Japan

londen. De Britse beeldhouwer Anish Kapoor ontwerpt een mobiel concertgebouw voor het door een aardbeving en tsunami getroffen gebied in Japan. Het gaat om een opblaasbaar gebouw voor 700 toeschouwers. Kapoor kreeg de opdracht van het Zwitserse festival van Luzern en maakt de hal samen met Japanse architect Arata Isozaki. De naam van het programma is Ark Nova – A Tribute to Higashi Nihon, naar de getroffen streek. De hal zal diverse locaties aandoen met programma van klassieke muziek, jazz, dans en multimedia projecten. (BBC)

Tenor Salvatore Licitra overleden na ongeluk

rotterdam. De Italiaanse tenor Salvatore Licitra (43) is maandag in een ziekenhuis in Catania overleden. Hij lag negen dagen in coma na een ongeluk met een scooter op Sicilië. Licitra maakte in 2002 furore toen hij op het laatste moment Pavarotti verving bij de Metropolitan Opera in New York. Sindsdien was hij onder meer te gast bij de Staatsopera van Wenen, de Arena in Verona en de Royal Opera in Londen. (Novum)