Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kortkolom buitenland

Nigeria: vijftig doden bij religieus geweld

Jos. Ten minste veertien mensen zijn om het leven gekomen bij gewelddadige botsingen tussen christelijke en islamitische jongeren in Nigeria. Dat hebben de autoriteiten gisteren gemeld. Daarmee komt het dodental van het geweld tussen bendes en van gevechten met veiligheidstroepen in de afgelopen week op zeker vijftig. „Mensen gebruiken deze situatie om misdaden te begaan,” zei Yiljap Abraham, een woordvoerder van de staat Plateau. De golf van geweld in het etnisch en religieus gemengde gebied begon toen christelijke jongeren enkele moslims aanvielen, toen die samenkwamen om het einde van de ramadan te vieren in de stad Jos, de hoofdstad van Plateau. De staat ligt in de zogenoemde ‘middengordel’ tussen het overwegend islamitische noorden van Nigeria en het overwegend christelijke zuiden. (Reuters)

Luchtaanvallen op extremisten Jemen

Aden. Zeker dertig mensen, onder wie zeven burgers, zijn gisteren gedood bij aanvallen van de Jemenitische luchtmacht op vermeende bolwerken van moslimextremisten in de onrustige provincie Abyan. Extremisten die banden zouden onderhouden met het regionale filiaal van het terreurnetwerk Al-Qaeda hebben de afgelopen maanden gebruik gemaakt van de bestuurlijke chaos in Jemen om verscheidene stadjes in de zuidelijke provincie Abyan te bezetten. President Saleh werd in juni gewond bij een aanslag en verblijft sindsdien in Saoedi-Arabië terwijl een grote oppositiebeweging zijn aftreden eist. In Abyan wordt haast dagelijks gevochten. (Reuters, AP)

Ex-kanselier Oostenrijk weg na omkoopzaak

Wenen. De Oostenrijkse oud-bondskanselier Wolfgang Schüssel (66) stapt op. De conservatief, die van 2000 tot 2007 kanselier was en ruim dertig jaar politiek actief was in Oostenrijk, is in de problemen gekomen door enkele smeergeldaffaires. Hoewel hijzelf niet direct betrokken lijkt bij het aannemen van steekpenningen, stapelen de bewijzen tegen een aantal ministers in zijn regering zich op. Het gaat onder meer om de aanbesteding van een nieuw communicatiesysteem voor de politie. Via een lobbyist zou het bedrijf Telekom zo’n negen miljoen euro hebben betaald aan vier ministers, zowel van Schüssels eigen partij, de ÖVP, als van de rechts-populistische FPÖ van toenmalig voorzitter Jörg Haider. (AFP)

Pakistan arresteert kopstuk Al-Qaeda

Islamabad. Pakistaanse veiligheidsdiensten hebben gisteren in samenwerking met de CIA een leider van het terreurnetwerk Al-Qaeda, Younis al-Mauritani, gearresteerd. Hij zou aanslagen hebben beraamd op economische doelwitten in de Verenigde Staten, Europa en Australië. Volgens een verklaring van de Pakistaanse legerleiding was hij onder meer van plan olie- en gaspijpleidingen aan te vallen. Al-Mauritani zou hiertoe speciaal opdracht van de dit voorjaar geliquideerde Al-Qaeda-leider Osama bin Laden hebben ontvangen. Het Witte Huis verwelkomde zijn aanhouding in de Pakistaanse stad Quetta als een voorbeeld van succesvolle samenwerking van de VS en Pakistan. (Reuters, AP)

Haïti wil onderzoek naar misbruikzaak VN

Port-au-Prince. De president van Haïti, Michel Martelly, wil een volledig onderzoek naar het vermeende seksueel misbruik van een 18-jarige Haïtiaan door VN-vredessoldaten uit Uruguay. Vier soldaten uit Uruguay werden aangehouden nadat er een filmpje op internet verscheen waarop te zien zou zijn dat ze de jongen verkrachtten. Uruguay zegt een strafzaak te beginnen tegen de vredessoldaten. (Reuters, BBC)