Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Drugs

Kortkolom binnenland

Partydrug ghb komt op lijst van harddrugs

Den Haag. De drug ghb komt op de lijst van harddrugs te staan. Dat schrijft minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De stap maakt ook de voorbereiding van de productie van de drug strafbaar. Nu kan de politie volgens de minister vaak nog niet optreden. Een commissie adviseerde het kabinet in juni al ghb te verbieden. Volgens deze commissie moeten ook wiet en hasj met een hoge dosis van de werkzame stof thc worden verboden. Op deze laatste aanbeveling heeft Schippers nog niet gereageerd. Ghb staat voor 4(gamma)-hydroxybutaanzuur. Het werd in de jaren 60 en 70 gebruikt als narcosemiddel, maar kreeg later bekendheid als populaire drug op dance- en housefeesten. Gebruikers kunnen snel te veel nemen en in coma raken. (NRC)

Dijkgraaf bij Urk handelde integer

Rotterdam. Dijkgraaf Henk Tiesinga heeft integer gehandeld in zijn ‘dubbelrol’ als hoofd van het waterschap Zuiderzeeland en voorzitter (2003-2009) van de groep die de plannen voor windmolens bij Urk heeft ontwikkeld, de Koepel Windenergie Noordoostpolder. „Van belangenverstrengeling is geen sprake geweest”, staat in een onderzoek dat het bestuur van het waterschap had laten uitvoeren. Tegenstanders van het windpark beschuldigden Tiesinga van belangenverstrengeling omdat zijn waterschap toestemming voor de bouw van de molens moest verlenen. Volgens het onderzoek was het wel „wijzer” geweest als de dijkgraaf zijn nevenfunctie eerder had opgegeven, om de „schijn van belangenverstrengeling” te vermijden. (NRC)