Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Kleine opleving van het Amerikaanse tennis

Bij de US Open staan er vier Amerikanen in de achtste finale.

Bij de US Open is sprake van een kleine opleving van het Amerikaanse mannentennis. Met veteraan Andy Roddick, de talentvolle Donald Young, servicekanon John Isner en hardhitter Mardy Fish staan er vier Amerikanen in de achtste finale van het grandslamtoernooi.

De afgelopen jaren was er in de Amerikaanse media veel kritiek op de staat van het nationale tennis. Na het stoppen van de Amerikaanse kampioenen Pete Sampras (2003) en Andre Agassi (2006) braken er weinig nieuwe toppers door.

Van Andy Roddick werd lange tijd verwacht dat hij het vacuüm kon opvullen, maar hij komt kwalitatief tekort tegen Rafael Nadal, Roger Federer en Novak Djokovic. Pijnlijk was dat afgelopen zomer niet één Amerikaan de tweede week wist te halen op Wimbledon, het toernooi dat Sampras zeven keer won.

In New York trekt vooral het optreden van de 22-jarige Donald Young veel aandacht. De donkere Young, die met diamanten oorringen en een baseballpet speelt, was de grote hoop van het Amerikaanse tennis toen hij op zestienjarige leeftijd zijn debuut maakte op de US Open. Er werd hem een gouden toekomst voorspeld, maar de grote doorbraak bleef vooralsnog uit.

Bij de US Open maakte de nummer 84 van de wereld afgelopen week echter indruk. Hij versloeg in de tweede ronde de als veertiende geplaatste Zwitser Stanislas Wawrinka en vervolgens de ervaren Argentijn Juan Ignacio Chela (als 24ste geplaatst).

Roddick denkt dat Young gestimuleerd wordt door de goede prestaties van andere talentvolle Amerikaanse tennissers, waaronder de negentienjarige Ryan Harrison. „Ik denk dat er op dit moment gezonde jaloezie is”, zei Roddick.

Komende nacht moet Young het in de achtste finale opnemen tegen de als vierde geplaatste Schot Andy Murray. Roddick komt uit tegen de Spanjaard David Ferrer en Isner speelt tegen de Fransman Gilles Simon. De vierde Amerikaan, Fish, speelde afgelopen nacht tegen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga. (AP)