Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

AEX opent licht lager - laagste stand Japanse beurs in twee jaar

Een voorbijganger wandelt langs borden met de standen van de Aziatische beurzen in Tokio. De foto is gisteren genomen. Foto Reuters / Yuriko Nakao

De AEX opende vanochtend bij het begin van de handelsdag in Amsterdam 0,2 procent lager, maar liet binnen het half uur een lichte plus zien. De Japanse beurs sloot eerder vandaag op de laagste stand in twee jaar tijd.

De Nikkei-index, de belangrijkste graadmeter op de beursvloer in Tokio, noteerde vanochtend bij sluiting een verlies van ruim 2,2 procent op 8590,57 punten. Beleggers in Azië maken zich zorgen over een mogelijke nieuwe recessie in de Verenigde Staten en de aanhoudende problemen in de eurozone, vooral omtrent Griekenland. Niet alleen in Japan, maar ook elders in Azië verloren de meeste aandelenmarkten tussen de 1 en 2 procent van hun waarde. De verliezen waren ook mede een reactie op de grote verliezen op de Europese beurzen van gisteren.

Door de aanhoudende zorgen over de euro verloor de Europese munt vanochtend opnieuw terrein ten opzichte van de dollar: de eurokoers dook onder de 1,4055 dollar. De olieprijs daalde, terwijl de goudprijs met 1919 dollar per ounce een nieuw record vestigde. Het zijn patronen die de laatste weken vaker zichtbaar waren omdat beleggers hun vlucht zoeken in veilige metalen en valuta. Ook de rente voor tienjarige Japanse staatsobligaties, algemeen beschouwd als een zeer veilige belegging, daalde vanochtend verder.

De Europese beurzen begonnen ondanks de verliezen in Azië niet erg slecht aan de handelsdag. Even voor tien uur stonden alle belangrijke Europese aandelenmarkten tussen de 0,1 en 0,5 procent in het groen.