Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Jaarlijkse heffing Kamer van Koophandel verdwijnt in 2013

De jaarlijkse heffing van de Kamer van Koophandel verdwijnt in 2013. Dat heeft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) afgesproken met de werkgevers en de Kamers van Koophandel, meldt zijn ministerie vanochtend.

Ondernemers zijn nu verplicht ieder jaar een heffing van gemiddeld veertig euro te betalen voor de ondersteunende activiteiten van de KvK voor het bedrijfsleven. Alle ondernemers samen betalen honderdzestig miljoen euro per jaar. Verhagen zou willen dat die ondersteuning effectiever en goedkoper wordt. Eerder werd al bekend dat de heffing volgend jaar tien procent lager uitvalt.

Het verdwijnen van de heffing betekent volgens het ministerie dat er niet meer ieder jaar 2,2 miljoen acceptgiro’s worden verstuurd. Dat alleen al zou vijf miljoen euro per jaar schelen. Dat de ondernemers de formulieren niet meer hoeven in te vullen zou hen twaalf miljoen euro aan administratieve lasten schelen.

Het afschaffen van de heffing is onderdeel van de reorganisatie van de KvK. De twaalf regionale kamers worden daarbij ondergebracht in één zogeheten Ondernemersplein. Verhagen stuurt in oktober een plan daarvoor naar de Tweede Kamer.