Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Hillen: missie Kunduz is 'vooral militair'

Minister Hans Hillen (Defensie, CDA) heeft met opmerkingen over de missie in het Afghaanse Kunduz de woede gewekt van GroenLinks-leider Jolande Sap.

Hillen vindt dat de politietrainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz een militair karakter heeft. „De Kamer kan wel zeggen: het is een civiele missie, maar het is vooral militair”, zegt hij deze week in een interview met Vrij Nederland.

Volgens Sap zijn de uitspraken van Hillen „verbijsterend”. Sap eist „vandaag nog” opheldering van premier Mark Rutte (VVD).

Tijdens het debat over de politietrainingsmissie eind januari dwong Sap premier Rutte nog persoonlijk garant te staan voor het civiele karakter van de missie. De steun van het intern verdeelde GroenLinks was uiteindelijk beslissend voor het doorgaan van de missie.

Sap: „Deze minister heeft basislessen gemist. Hij kan blijkbaar geen onderscheid maken tussen militairen die civiele taken of militaire taken uitvoeren. De minister heeft zichzelf behoorlijk beschadigd, het is zijn zoveelste blunder”, zegt Sap. Zij eist een debat over zijn functioneren.

De uitspraken van Hillen zijn opvallend omdat het kabinet in januari aan twijfelende partijen in de Tweede Kamer beloofde dat bij de missie naar Kunduz de nadruk zou liggen op civiele taken.

Hillen zegt nu: „Ik was blij dat we [het kabinet] groen licht hebben gekregen, maar ik wilde wel dat het parlement wist waar het ja tegen zei. Ik vind het nog steeds raar dat Kunduz geen militaire missie mag heten terwijl het bijna alleen maar militairen zijn. In Nederland willen we graag alleen de softe kant van zo’n expeditie zien omdat we de wereld willen verbeteren. Maar het leven is hard en in Kunduz al helemaal.” 

De woordvoerder van Hillen bevestigt diens uitspraken, maar zegt: „De uitspraak slaat niet op het karakter van de missie, maar op de samenstelling daarvan. We doen de militairen geen recht door het woord militair te vermijden.”