Hillen: Kunduz is militaire missie - ‘karakter is wel civiel’

Nederlandse politietrainers op het vliegveld in Eindhoven voor hun reis naar Kunduz in juli. Foto schermafbeelding NOS

Minister van Defensie Hans Hillen stelt in een interview met Vrij Nederland dat de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz een militaire missie is en geen civiele.

De Tweede Kamer stemde dit voorjaar in met de politietrainingsmissie onder de nadrukkelijke voorwaarde dat de missie civiel van aard was. Hillen:

“Ik heb voortdurend gezegd: we moeten oppassen dat we onze mooie Nederlandse gevoelens niet projecteren op de harde werkelijkheid in een oorlogsgebied. De Kamer kan wel zeggen: het is een civiele missie, maar het is vooral militair. Ik was blij dat we groen licht hebben gekregen, maar ik wilde wel dat het parlement wist waar het ja tegen zei. Ik vind het nog steeds raar dat het geen militaire missie mag heten terwijl het bijna alleen maar militairen zijn. In Nederland willen we graag alleen de softe kant van zo’n expeditie zien omdat we de wereld willen verbeteren. Maar het leven is hard en in Kunduz al helemaal.

‘We doen militairen geen recht door het woord militair te vermijden’

Vorige week benadrukte Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal nog het civiele karakter van de missie. In een reactie op uitspraken van Samiullah Qatrab, de hoogste politiecommandant in Kunduz, zei de minister dat Afghaanse politieagenten die door Nederland worden opgeleid niet gaan vechten met de Talibaan. Ze worden alleen ingezet voor civiele taken en niet voor offensieve militaire acties.

Politiek redacteur Huib Modderkolk sprak met de woordvoerder van Hillen die zijn uitspraken in Vrij Nederland bevestigt, zo schrijft Modderkolk vanmiddag in NRC Handelsblad (digitale editie).

De woordvoerder van Hillen bevestigt diens uitspraken, maar zegt: “De uitspraak slaat niet op het karakter van de missie, maar op de samenstelling daarvan. We doen de militairen geen recht door het woord militair te vermijden.”

GroenLinks eist debat

GroenLinks-fractieleider Jolande Sap vindt de uitspraken van Hillen “verbijsterend” en eist “vandaag nog” opheldering van premier Mark Rutte. Een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder GroenLinks, stemde dit voorjaar in met de politietrainingsmissie onder de nadrukkelijke voorwaarde de missie civiel van aard was en dat Afghaanse politieagenten niet meevechten tegen de Talibaan. Sap eist een debat over het functioneren van Hillen, schrijft Modderkolk. Sap:

“Deze minister [Hillen] heeft basislessen gemist. Hij kan blijkbaar geen onderscheid maken tussen militairen die civiele taken of militaire taken uitvoeren. De minister heeft zichzelf behoorlijk beschadigd, het is zijn zoveelste blunder”.

Update 14.45 uur: Premier Mark Rutte heeft voorafgaand aan het vragenuurtje in de Tweede Kamer gezegd dat de missie in Kunduz geen militaire missie is. Volgens Rutte gaat het hier om een “vervelend misverstand” dat door Hillen zal worden rechtgezet. Hillen bedoelde te zeggen dat de missie vooral door militairen wordt uitgevoerd, maar dat de missie een civiel karakter heeft, aldus de premier. In een reactie op GroenLinks-fractieleider Sap zei Rutte dat Hillen “prima functioneert”.