Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Het tragische lot van een megakrokodil

Nadat hij was gevangen was het groot feest in de township Bunawan in de Filipijnen. De 6,4 meter lange krokodil Lolong wordt er namelijk van beschuldigd dat hij twee jaar geleden een meisje heeft opgegeten. Ook zou hij de visser die sinds juli wordt vermist kunnen hebben gedood. En inwoners van Bunawan zagen vorige maand een krokodil een waterbuffel doden.

De ruim 1.000 kilo wegende Lolong - vernoemd naar de jager die de killerkrokodil zou moeten vangen maar een paar dagen van tevoren een beroerte kreeg - is één van de grootste krokodillen die ooit gevangen is. Hij moet dan ook de ster worden van een nieuw te bouwen ecotoerisme park. “We zullen profiteren van deze krokodil door een toeristenattractie van hem te maken. Hopelijk helpt hij ons met het genereren van inkomsten en banen,” aldus burgemeester Edwin Elorde in dit interview.

En het gevaar, is dat nu met de vangst geweken? Niet echt, want er zwemmen misschien nog wel een stuk of duizend van die grote krokodillen rond, aldus Elorde. Toch wordt verdere jacht gestaakt. De buit is binnen, en volgens de burgemeester was de jacht op Lolong alleen bedoeld om de ophef in het dorp over aanvallende krokodillen een beetje te sussen.