Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Het gaat allemaal veel te langzaam

Amsterdam wil naamgevende stad zijn van de Olympische Spelen 2028.

Sportwethouder Van der Burg maant het kabinet en NOC*NSF tot snelheid.

Stadions, Bouw van het Olympisch Stadion. Het grasveldterrein wordt voorbereid met paard en roller, Amsterdam 4 mei 1927.;
Stadions, Bouw van het Olympisch Stadion. Het grasveldterrein wordt voorbereid met paard en roller, Amsterdam 4 mei 1927.;

De gemeente Amsterdam wil het voortouw nemen om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen, stelt sportwethouder Eric van der Burg (VVD). Aan zijn eigen enthousiasme zal het niet liggen. „Ik geloof ontiegelijk in de olympische ambitie. Kennedy zei ooit: ‘We gaan naar de maan.’ En niet alleen stonden de Amerikanen een paar jaar later op de maan, door te gaan voor dat doel veranderde de Amerikaanse samenleving. Zo is de olympische ambitie ook veel breder dan alleen de Spelen. Als je nu voluit gaat voor 2028 kan dat de komende jaren veel doen met je land.” Vanavond vergaderen alle betrokken partijen over het het Olympisch Plan 2028.

In 2009 werd het Olympisch Plan met veel tamtam gelanceerd, maar wie gelooft er nog in?

„Als ik op nationaal niveau kijk, vind ik het proces veel te langzaam gaan. ‘Olympisch Vuur’ is gekozen als werktitel. Ik denk dat de ambitie er wel is, maar men weet niet hoe je het vuur moet laten branden. De passie knalt er nog niet vanaf. In Amsterdam brandt het vuur volop. Het is 2011, je moet nu flink op stoom komen. Volgend jaar zijn de Olympische Spelen hier om de hoek, in Londen. Daar moet je ‘2028’ neer kunnen zetten. Sowieso wordt 2012 een belangrijk sportjaar, want we worden ook nog gewoon Europees kampioen voetbal. Die twee dingen samen kunnen een vliegwieleffect geven.”

Voorlopig is er nog niet eens gekozen tussen Rotterdam en Amsterdam.

„Het zal niemand verbazen dat ik ervoor pleit heel snel Amsterdam als naamstad te kiezen. In alle objectiviteit zie je dat iedereen, op een paar Rotterdammers na, overtuigd is van die keuze. De hele wereld kent Amsterdam, het is honderd jaar na de Olympische Spelen van 1928. Daarbij moeten wij een verantwoordelijke hoofdstad zijn. Je mag van Amsterdam verwachten dat wij er als naamgever aan meewerken dat overal de olympische ambitie gaat leven, van Schin op Geul tot Appelscha. En een groot deel van de Spelen zal plaatsvinden in Rotterdam, Den Haag, Limburg of Brabant.”

Maar het nieuwe olympisch stadion komt in Amsterdam?

„Volgens de regels van het IOC [Internationaal Olympisch Comité] moet dat in de stad zijn dat de naamdrager van de Spelen is. Dus het olympisch stadion komt wat mij betreft aan de kant van de Zuidas. Al was het alleen maar om de snelle verbindingen te benadrukken met Utrecht, Rotterdam, Den Haag en alle hoeken van het land.”

Waarom is er nog altijd geen opvolger van Ivo Opstelten als voorzitter van Olympisch Vuur?

„Ik verwacht op korte termijn een voorzitter uit de hoek van oud-topsporters, iemand zoals Sebastian Coe [Britse oud-topatleet, nu voorzitter van het organisatiecomité Londen 2012]. Of iemand met goede contacten in politiek Den Haag. We hebben voldoende mensen die dit kunnen en willen. Maak daar gebruik van! Kijk naar 2016, waarover werd besloten in de hoogtijdagen van Obama. Hij steunde Chicago, de stad waar hij vandaan komt. Maar Rio kwam met Pelé en won.”

Welke concrete stappen moet Nederland nemen om de Spelen binnen te halen?

„Het meest cruciale is: we moeten nu echt gepassioneerd strategisch gaan handelen. Kijken wat de acht cruciale sportevenementen zijn die we willen binnenhalen, noem het met een sportmetafoor de Holland Acht. Zeg: Eindhoven, jullie de WK zwemmen. Den Haag dit, Rotterdam dat. Amsterdam gaat nu in combinatie met de atletiekunie een bid uitbrengen op het EK atletiek van 2016. Die evenementen worden de focus, daaraan koppelt het ministerie zijn programma’s. En neem bij handelsmissies naar China of Brazilië Johan Cruijff mee of Richard Krajicek. Die kent iedereen. Zorg dat we overal in de wereld praten over 2028.”

Hoe overtuigt u sceptici die de Spelen maar niets vinden?

„Olympische ambitie moet niet louter gaan over de Spelen, dat is het toetje. Het is meer dan dat, het gaat vooral ook over breedtesport. Nederlanders aan het sporten krijgen, combinaties maken tussen sport en gezondheid, sport en economie. Niet aantonen dat sport leuk is, maar dat het nuttig is.”

Heeft Nederland wel een kans, met zo weinig internationale sportbestuurders?

„We hebben een unique sellingpoint: de kroonprins. Hij is nog altijd IOC-lid, gaat met enige regelmaat mee op handelsmissies. Als hij straks koning is, vervalt zijn lidmaatschap. Maar omdat hij het langer dan tien jaar heeft gedaan, wordt hij wel erelid van het IOC. Ik heb er laatst met Hein Verbruggen [IOC-lid] over gesproken, hij steunt mij met adviezen. Ik denk dat de kroonprins zich zeker achter de olympische ambitie van Nederland schaart.”

Vanavond vergaderen alle betrokken partijen. Amsterdam neemt het voortouw?

„Geef mij het startschot en we gaan los. NOC*NSF en het kabinet moeten nu dat startschot geven. Ik wil geen Usain Bolt zijn. Als je de spanning aan het opbouwen bent en het schot valt niet, maak je een valse start. Daar zit niemand op te wachten. Je moet niet gaan rennen als de rest nog stilstaat. Maar hier in Amsterdam willen we heel graag.”