Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Grote brand Texas in nasleep Lee

Caption: Firefighters from Smithville Fire Department battle a large wildfire on Highway 71 near Smithville, Texas, Monday, Sep. 5, 2011. A roaring wildfire raced unchecked Monday through rain-starved farm and ranchland in Texas, destroying nearly 500 homes during a rapid advance fanned in part by howling winds from the remnants of Tropical Storm Lee. (AP Photo/Erich Schlegel)
Caption: Firefighters from Smithville Fire Department battle a large wildfire on Highway 71 near Smithville, Texas, Monday, Sep. 5, 2011. A roaring wildfire raced unchecked Monday through rain-starved farm and ranchland in Texas, destroying nearly 500 homes during a rapid advance fanned in part by howling winds from the remnants of Tropical Storm Lee. (AP Photo/Erich Schlegel) Brandweerlieden proberen een brand in Smithville, Texas te blussen . Foto AP / Erich Schlegel

Een grote, vrijwel oncontroleerbare natuurbrand heeft bijna vijfhonderd huizen in Texas verwoest. Harde wind, naweeën van de tropische storm Lee, zorgde ervoor dat de brand snel om zich heen kon grijpen.

Minstens vijfduizend mensen moesten hun woningen verlaten in het centraal gelegen Bastrop County en zo’n vierhonderd mensen zochten hun toevlucht in door de autoriteiten opgezette noodopvang, meldt persbureau AP.

Sterke wind en de droogte van de afgelopen weken zorgden ervoor dat het vuur zich snel over het heuvelige gebied kon uitbreiden. De brand bestreek een gebied van ongeveer tienduizend hectare en verspreidde zich over een linie van zesentwintig kilometer. Op zondag kwamen in Gladewater, in het noordoosten van Texas, een twintigjarige vrouw en haar achttien maanden oude baby door de natuurbrand om in hun woonwagen.

De tropische storm Lee, en de zware regenval die met de storm gepaard ging, bereikte zaterdag de Amerikaanse staat Louisiana. Waarschuwingen voor overstromingen waren van de kust van Alabama tot aan Florida van kracht. Vanwege Lee werd de olieproductie in de Golf van Mexico stilgelegd en een aantal boorplatformen geëvacueerd.