Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Energie

GroenLinks: pleit vrijuit voor Europa

Wat zou GroenLinks moeten doen?

Met een belaagde Mariko Peters, mogelijk vechtende politieagenten in Kunduz en een gedeputeerde die voor voortzetting van de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven stemde, dreigt uitholling van het morele gelijk van GroenLinks. Een eerste kans om terug te komen, is de eurocrisis. De partij heeft, in tegenstelling tot de traditionele partijen, geen last van gêne over Europa. GroenLinks kan pro-Europese maatregelen bepleiten en met scherp schieten op de anti-houding van de PVV. Bovendien kan de fractie meegaan in een breed links front tegen de besparingen en zich tegelijk opwerpen als een constructief, hervormingsgezind alternatief.

Op wie moeten we letten?

De 25-jarige Jesse Klaver is de verpersoonlijking van het toenemend sociaal-liberale karakter van de partij. Klaver, voormalig CNV Jongeren-voorzitter, trekt graag dogma’s over de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid in twijfel, zolang het resultaat maar ‘moderner en activerender’ is.