Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Geen snelwegschutter maar steenslag? Bijna onmogelijk

Misschien bestaat die snelwegschutter niet, zegt de politie. En direct dalen de schademeldingen. Was het hysterie? De autoglasbranche gelooft nog wel in kogels.

In twintig jaar tijd heeft hij het nooit voorbij zien komen. Steenslag op de zij- of achterruit van een auto. En Humphrey van Aagten hééft wat gebroken ruiten voorbij zien komen als rayonmanager autoglasservice bij Kwikfit. Hij was vrijdag dan ook zeer verbaasd toen de politie bekendmaakte dat er misschien wel geen snelwegschutter bestaat. Dat is volgens hem „bijna onmogelijk”.

Sinds 7 augustus is een groot aantal beschietingen gemeld door automobilisten op snelwegen, vooral in de regio Rotterdam. Maar de politie twijfelt aan het bestaan van een snelwegschutter omdat tot op heden geen spoor van munitie is gevonden bij de 45 incidenten die zijn onderzocht.

De politie bekijkt nu of er ook andere oorzaken kunnen zijn voor de beschadigingen aan zij- en achterruiten. Sinds vrijdag zijn er overigens weinig van dit soort ruitschades gemeld, vertelt KLPD-woordvoerder Frans Zuiderhoek: „Op vrijdag zelf nog twee of drie en sindsdien alleen op zondag één.” Hij vindt het te vroeg om daar conclusies aan te verbinden.

Kan de piek in ruitbreuken het gevolg zijn geweest van hysterie? De autoruitdeskundigen denken van niet.

„Er zijn geregeld pieken in het aantal ruitbreuken”, vertelt Van Aagten van Kwikfit. „In het najaar, als de temperatuur ineens verandert, kunnen ruiten breken, maar alleen als er al een sterretje in de ruit zat.” Ook in de zomer kan dat gebeuren, vertelt hij, als de airco wordt aangezet in een auto die al uren in de zon staat. Maar ook dan geldt: als de ruit al beschadigd was.

Ook Bob Werensteyn, directeur van Autotaalglas, gelooft niet dat er géén schutter actief is geweest. „Met alle respect voor de politie, dat er een andere oorzaak voor die ruitbreuken kan zijn, lijkt me een fabel.” Als zij- of achterruiten breken, zijn daarvoor in de regel twee oorzaken, zegt Werensteyn. Vernieling (diefstal of vandalisme) of „mensen die de achterklep dichtgooien als ze een Ikea-kastje verkeerd hebben ingeladen”.

Het Korps Landelijke Politie Diensten is een klant van Autotaalglas. Op verzoek heeft Werensteyn een aantal losse autoramen ter beschikking gesteld, die door forensisch onderzoekers met diverse wapens zijn beschoten om de effecten te onderzoeken.

Het verbaast Humphrey van Aagten van Kwikfit niet dat er geen munitie wordt gevonden. „De afwatering van het wegdek is heel goed en omdat het continu heeft geregend, is munitie snel weggespoeld.” Bovendien, zegt hij, is de locatie van het schot niet goed vast te stellen als de auto’s rijdend worden beschoten.

Oud politieman Lex Mellink vindt de uitlatingen van de politie vrijdag „onverstandig”. „Aan mensen die denken dat ze beschoten zijn, geeft de politie nu onbedoeld het signaal: we nemen uw verhaal niet zo serieus.” Terwijl Mellink weet dat ze dat wél doet. „Er zit veertig man volcontinu op het onderzoek. Dat is heel veel.” Hij denkt niet dat de politie de schutter uit zijn tent probeert te lokken. „Dat zouden ze nooit doen. Het risico dat een beschieting ernstiger gevolgen heeft dan tot nu toe, is veel te groot.”

Mellink vindt dat de politie over deze kwestie extra zorgvuldig moet communiceren. „Er zijn miljoenen mensen die dagelijks over deze wegen rijden en zich misschien zorgen maken. Je moet zorgen dat die vertrouwen houden in de aanpak.”