Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

Gaddafi zou in Niger zijn

Een konvooi van 200 tot 250 militaire en civiele voertuigen uit het zuiden van Libië naar Niger heeft tot speculaties geleid dat de afgezette Libische leider Moammar Gaddafi en/of een aantal van zijn zoons het land zijn uitgevlucht. Zijn woordvoerder verzekerde vandaag echter dat Gaddafi nog steeds in Libië is, „op een plaats die het geteisem niet heeft bereikt”.

Het konvooi is gisteravond in de Nigerese stad Agadez gearriveerd vanuit de Algerijnse mijnstad Arlit, aldus Franse en Nigerese bronnen. De voertuigen zouden op weg zijn naar de hoofdstad Niamey. Eindbestemming is mogelijk Burkina Faso, een buurstaat van Niger die Gaddafi en zijn familie enkele weken geleden asiel heeft aangeboden.

Gaddafi is niet meer gezien sinds de rebellen de hoofdstad Tripoli in hun macht kregen. Hij werd alleen her en der gesignaleerd in geruchten die tot nu toe niet bleken te kloppen. De afgelopen dagen werd gespeculeerd dat Gaddafi zich bevond in Bani Walid, een woestijnstad in het zuiden die in handen is van een hem goedgezinde stam.

Het Arabische televisiestation Al-Jazeera meldde gisteravond dat rebellen die Bani Walid belegeren een akkoord hebben gesloten met de pro-Gaddafi-krachten in de stad. Daaronder zouden ze de stad later vandaag binnen mogen. Er wordt gespeculeerd dat in ruil voor de overgave van Bani Walid, een van zijn laatste bolwerken, Gaddafi ruimte is gegeven om te ontsnappen. De NAVO, die onder een VN-mandaat Gaddafi’s troepen en materieel bombardeert, zou in deze uithoek van het land niet actief zijn. Maar sommige bronnen meenden dat zo’n groot konvooi nooit zonder akkoord van de NAVO naar Niger kan zijn gereden.

Gaddafi en zijn zoon Seif al-Islam zijn voor misdrijven tegen de menselijkheid aangeklaagd door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Zowel Niger als Burkina Faso heeft het Strafhof erkend. Maar de Afrikaanse Unie heeft eerder ook geweigerd het arrestatiebevel tegen de Soedanese president Omar al-Bashir uit te voeren.