Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Tennis

Federer kinderlijk eenvoudig door naar kwartfinales US Open

Federer steekt z'n duim omhoog nadat hij Juan Monaco heeft verslagen. Foto AP / Charles Krupa

Vijfvoudig winnaar Roger Federer heeft vanochtend vroeg Nederlandse tijd de kwartfinales van de US Open bereikt. De Zwitser had geen kind aan de Argentijn Juan Monaco en won met 6-1, 6-2 en 6-0.

Het is voor de dertigste keer op rij dat Federer erin slaagt de laatste acht van een Grand Slamtoernooi te bereiken. De voormalige nummer één van de wereld kwam in New York pas even voor middernacht lokale tijd de baan op, maar had aan ruim een uur spelen genoeg om drie sets te winnen. Federer sloeg 14 aces, waarvan vier in één game.

In de kwartfinales komt Federer nu in actie tegen de als elfde geplaatste Fransman Jo-Wilfried Tsonga. Die rekende gisteravond laat in vijf sets af met de Amerikaan Mardy Fish, die op Flushing Meadows als achtste was geplaatst: 6-4, 6-7, 3-6, 6-4, 6-2.

Eerder op de dag ging ook een andere favoriet voor de titel, Novak Djokovic, al tamelijk makkelijk verder naar de kwartfinales. De Serviër klopte de Oekraïner Alexandr Dolgopolov: 7-6, 6-4, 6-2. Ook Andy Murray, en in het vrouwentoernooi Caroline Wozniacki en Serena Williams, gingen door naar de laatste acht.