Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Zorg

Extra geld voor zorg

De PVV wilde alleen in ruil voor extra personeel in zorginstellingen het minderheidskabinet steunen.

. De 250.000 bewoners van zorginstellingen, zoals verpleeghuizen, krijgen er de komende jaren 12.000 extra zorgverleners bij. Gisteren heeft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid, CDA) een convenant met acht brancheorganisaties getekend over een investering van jaarlijks 852 miljoen euro voor extra handen aan het bed in de langdurige zorg (AWBZ). Alleen op voorwaarde van extra personeel in de ouderenzorg wilde gedoogpartner PVV het minderheidskabinet steunen. Van alle ministeries kreeg alleen Volksgezondheid er in het regeerakkoord zoveel geld bij.

In 2010 werkten er 280.000 verplegenden, verzorgenden en sociaal-agogen in de langdurige zorg. Daaronder vallen instellingen voor ouderen, gehandicapten en psychiatrische patiënten. Een groei van 12.000 werknemers is een toename van ruim vier procent.

Het extra geld voor de instellingen komt in 2012 vrij. In het convenant spreken zorgaanbieders, zorgverzekeraars en beroepsorganisaties af dat het ingezet moet worden om patiënten zowel méér als betere aandacht te geven. Ze hebben ook afgesproken de administratieve rompslomp tot een minimum te beperken, waardoor personeel meer tijd aan cliënten kan besteden. (NRC)