Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Er is werk zat. Maar workaholics slokken arbeidsplaatsen op

Harde werker in Californië. Foto Reuters

Meer dan 400.000 Nederlanders zijn op zoek naar een baan. Terwijl deze groep zich een ongeluk solliciteert, werkt een minstens zo grote club vele uren per week over. Bedenk eens hoeveel banen er wel niet in die verborgen arbeidstijd zitten.

Deze simpele doch originele gedachtegang ontvouwt Dan Mulhern, docent leiderschap aan de Universiteit van Californië, in Newsweek. De auteur van A Governor’s Story: The Fight for Jobs and America’s Future spoort werkgevers aan eens goed naar de uren van hun werknemers én hun productiviteit te kijken.

Extra werknemer maakt collega’s productiever
Organisaties waarin chronisch wordt overgewerkt - bijvoorbeeld door loyaliteit, angst om ontslagen te worden of een machocultuur - hebben volgens Mulhern ongezondere werknemers dan organisaties waarin iedereen om vijf uur naar huis gaat om de aardappels te schillen. “Iedere pragmatische manager die 180 uren aan werk te verdelen heeft, huurt daarvoor liever vier dan drie werknemers in”, schrijft Mulhern. “Maar tegelijkertijd vraagt die manager zich af: waar haal ik het geld voor een vierde werknemer vandaan?”

Mulhern betoogt dat die extra werknemer de andere drie ontlast. Met als gevolg dat iedereen minder moe en meer gefocust is dankzij een betere balans tussen privé en werk. Die besparing is dus al te pakken in organisaties waar overuren niet uitbetaald worden. Maar stel dat het werk nu gedaan kan worden in minder uren dan het contract voorschrijft: dan ligt er nog een besparing voor het oprapen, namelijk minder salaris. Veel werknemers zijn bereid dat offer te brengen voor meer vrije tijd, ontdekte de organisatiedeskundige. Bovendien voegt een extra werknemer vaardigheden toe aan het bedrijf.

Investeer in werkgelegenheid, niet in werkloosheid
Tot slot adviseert Mulhern overheden een radicaal ander werkloosheidsbeleid. Als gemeenschap betalen we nu voor werkloosheid via uitkeringen. Het zou slimmer zijn als we dat belastinggeld investeren in werkgelegenheid. “Overheden zouden bedrijven de mogelijkheid kunnen geven een werkloze de eerste maand gratis in te huren”, stelt hij voor.

Op die manier kunnen werkgevers zelf ontdekken wat een extra arbeidsplaats het bedrijf oplevert. “Bijna niets eist een grotere tol op het gezin dan werkloosheid”, besluit Mulhern. “Maar overwerk eist nu een grotere tol dan ooit. Het wordt tijd dat we het gehele plaatje zien en beide problemen tegelijkertijd oplossen.”

Eerder in deze serie:
Geef communisme een tweede kans. Echt, nu zijn we er wel klaar voor
Waarom werkgelegenheid achterblijft bij economisch herstel
Supersize werving. McDonald’s zoekt 50.000 werknemers
Internetgeneratie ondermijnt traditionele bedrijfscultuur
Goede docent is jaarlijks 400.000 dollar waard
Kantoor vol ongeleide projectielen
Werken totdat je er dood bij neervalt
Doodongelukkig in Mickey Mouse-pak
Held op Facebook: de erewacht die orkaan Irene trotseerde
Mokkend personeel? Leer ‘mennen voor mensen’
Wat te doen aan de zelfmoorden bij France Telecom?
Solliciteren? Veroordeelden en verdachten, opgepast!
Waarom werken als je van studiefinanciering kunt leven?
Zo was het kantoorleven in 1961
Eigen mening? Pas op voor de baas
Slavernij op de werkplek
J. Kessels The Novel: een aanklacht tegen het kantoorleven